Fiat ouders nodig voor extra vrije dag op school

Scholen moeten toestemming vragen én krijgen van ouders als zij extra vrije dagen willen inlassen in het lesrooster. Minister Ritzen van Onderwijs heeft 'problemen' met scholen die steeds vaker kinderen een dag naar huis sturen om roosterproblemen van leraren op te lossen....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Ritzen zei dinsdag in de Tweede Kamer echter niet zelf te willen ingrijpen om aan die praktijken een einde te maken. Ouders moeten meer gebruik maken van hun wettelijke recht op medezeggenschap. Volgens hem is er geen sprake van een 'nationaal beleidsprobleem' bij basisscholen die er moeite mee hebben voldoende leraren te vinden.

Vooral ouders die allebei werken, worden met plotselinge vrije dagen voor grote problemen gesteld. Volgens het D66-Kamerlid Lambrechts zouden de problemen onder meer ontstaan doordat leraren verplicht meer vrije uren moeten opnemen vanwege de arbeidsduurverkorting (ADV). Ritzen ontkent dat: 'ADV is op geen enkele wijze de oorzaak, maar soms wel de aanleiding voor de extra vrije dagen.'

Volgens Ritzen is er pas een 'nationaal probleem' als scholen niet meer het verplichte aantal minimumuren aanbieden. Maar daarvan is volgens hem geen sprake. Ouders kunnen zelf ingrijpen als scholen er een potje van maken. Ritzen wijst erop dat ouders een wettelijk instemmingsrecht hebben bij het vaststellen van roosters. Het recht kan worden uitgeoefend in de medezeggenschapsraden van de scholen, waarin ook de leraren zitting hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden