Fiasco met energiecentrale bezorgt gemeenten grote strop

Negen gemeenten in Noord-Nederland stevenen af op een miljoenenstrop. Het regionale energiebedrijf Rendo, waarvan zij eigenaar zijn, verliest tussen de 17 en 27 miljoen euro aan de bouw van een elektriciteitscentrale in het Overijsselse Steenwijk.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ANA VAN ES

STEENWIJK - Het miljoenenverlies vormt de ontmaskering van de pretenties rond de elektriciteitscentrale. Die is gebouwd om groene energie te leveren aan de stad Steenwijk. De centrale werkte volgens een nieuwe methode die de Overijsselse stad internationaal voorloper zou maken op het gebied van duurzaamheid.

In plaats daarvan is de centrale nu spil geworden in een grootschalig fraudeonderzoek. Bovendien blijkt de installatie onvoldoende capaciteit te hebben om Steenwijk in noodgevallen van stroom te voorzien.

De gemeenteraad van Steenwijkerland, waar Steenwijk onder valt, heeft nooit kunnen instemmen met de komst van de centrale, blijkt uit een reconstructie van de Volkskrant. Toenmalig burgemeester Hayo Apotheker (D66) speelde een dubbelrol in de besluitvorming over de centrale: hij stemde als toezichthouder bij energiebedrijf Rendo in met de komst ervan, en deed dat als stadsbestuurder opnieuw.

De voormalige directie van energiebedrijf Rendo heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) ruim acht miljoen euro weggesluisd via het bedrijf achter de centrale. Rendo, gevestigd in Meppel, is eigendom van negen gemeenten in Zuid-Drenthe en de kop van Overijssel.

Het bedrijf dat de centrale beheert, bevindt zich op de rand van faillissement, stelt Ger Hagevoort, interim-directeur bij Rendo. Als het faillissement wordt uitgesproken, bedraagt het verlies 27 miljoen euro. Bij een doorstart is dat 17 miljoen. De zaakwaarnemer van de centrale wil het dreigende bankroet niet bevestigen. 'Daar doen wij geen uitspraken over.'

De centrale van Steenwijk is onder meer gebouwd om noodstroom te leveren aan de stad, maar blijkt daarvoor in de praktijk te weinig capaciteit te hebben. De Overijsselse stad verbruikt 15 megawatt, terwijl de capaciteit van de centrale minder dan 3 megawatt bedraagt. 'Als noodstroomvoorziening heeft Steenwijk hier niets aan', zegt Hagevoort.

Op zijn vroegst dit najaar wordt meer bekend over strafrechtelijke vervolging van de Rendodirectie en de tweekoppige leiding van de centrale. 'Het is een zeer complex onderzoek', zegt een woordvoerder van het OM. De zaak houdt verband met een andere vermoedelijke fraudezaak waarbij Rendo betrokken is.

pagina's 12 en 13

Centrale met een luchtje

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden