Feyenoord zocht oude succestrainer!

Feyenoord heeft bij het zoeken naar een nieuwe trainer nadrukkelijk gezocht naar een oude bekende die prijzen had gewonnen met de club....

Bovenaan de verlanglijst stond Richard ‘de wonderdokter’ Dombi, die Feyenoord eerder leidde van 1935-1939 en in de seizoenen 1951-1952 en 1955-1956. Dombi behaalde twee landstitels. Dombi bleek helaas in 1963 te zijn overleden en niet meer beschikbaar.

Ook Jack Hall (landskampioenschap 1928) was ‘gestopt als trainer’. George Sobotka (landstitel 1961) kon niet worden getraceerd en ook Franz Fuchs (1962) bleek onvindbaar, ondanks oproepen in de Oostenrijkse media.

Even leek Feyenoord rond te zijn met de 92-jarige Willy Kment (landstitel 1965). Maar na raadplegen van de archieven bleek Kment in 2003 overleden. Ook Ernst Happel, die in 1970 de Europa Cup en de Wereldbeker won, moest van de lijst worden geschrapt (‘letzte Runde’ 1992.)

Het bestuur stelde nog wel alles in het werk om een andere ‘Happel’ te contracteren. Volgens insiders zou de magische klank van die naam Feyenoord er direct bovenop helpen. Helaas bleek een andere ‘Happel’ niet beschikbaar en weigerde Co Adriaanse zijn naam te veranderen in Co Happel.

Via-via werd daarna de inmiddels 82-jarige Wiel Coerver benaderd, onder wiens leiding Feyenoord in 1974 de landstitel won en de UEFA Cup. Coerver bedankte. Thijs Libregts wenste alleen te komen wanneer Feyenoord een speler ‘van het kaliber Cruijff’ haalde. Met Cruijff behaalde Libregts in 1984 de titel.

Willem van Hanegem (landstitel 1993) was lang in beeld, maar de directie vreesde dat hij als ‘de zwijgende trainer’ de geschiedenis zou ingaan. Als analist is zijn woordfrequentie gedaald naar 2 à 2.5 woorden per minuut.

Leo Beenhakker (titel 1999) kwam nog wel even naar Rotterdam, maar koos daarna toch weer voor het grote geld van Polen.

‘En zodoende bleef alleen Bert van Marwijk over’, aldus een bron. Met Van Marwijk won Feyenoord in 2002 de UEFA Cup. Volgens de directie heeft een immens optimisme zich inmiddels van De Kuip meester gemaakt. ‘Het linkerrijtje moet haalbaar zijn.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden