Feyenoord ziet geen gevaar als het raast

Go Ahead Eagles heeft een roerige week achter rug, stelde trainer Fafié gistermiddag vast. Go Ahead lijkt Feyenoord wel: de spelersgroep is verdeeld, de weken zijn roerig, de trainer kijkt zorgelijk en de resultaten vallen tegen....

PAUL ONKENHOUT

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

ROTTERDAM

Maar Feyenoord speelt voor de titel en Go Ahead om niet te degraderen en als het onderlinge duel in de Kuip dan in 2-2 eindigt, zoals gisteren, is Deventer tevreden en heeft Rotterdam de pest in. Hoewel: 'Het is teleurstellend, maar ik heb een hoop dingen gezien die voor verbetering vatbaar zijn.'

Dat zei Arie Haan gisteren na een wedstrijd waarin Feyenoord onstuimig voor de dag kwam en een dozijn kansen miste. Het was ook een wedstrijd waarin de Rotterdamse defensie schutterde en de spelers elkaar bestookten met verwijtende blikken. Feyenoord is nog steeds geen vriendenploeg; geen goede ploeg ook, trouwens.

'Iedereen doet zijn best, maar als Go Ahead het spel iets slimmer speelt krijgt de ploeg nog veel meer kansen', constateerde Haan gisteren. Hij noemde de organisatie van zijn elftal gebrekkig en haalde als voorbeeld de automobilist aan die niet voortdurend, maar gedoseerd gas geeft. Feyenoord, vindt Haan, raast nog te veel over de snelweg en verliest het gevaar uit het oog.

Haan belegde na de nederlaag tegen Sparta een 'trainingsweek', met wedstrijden tegen TOP en FC Den Bosch en elf trainingen. Aan het eind van de week besloot Haan dat Feyenoord maar weer met drie in plaats van twee aanvallers moest gaan spelen.

Alsof de club in de zomer niet vooral heeft gespeurd naar spelers die zich op hun gemak voelen in een elftal met twee spitsen en vooral daarom onder anderen Vidmar en Iwan aantrok. Het ontbreekt er nog maar aan dat de oude Kiprich uit Cyprus wordt teruggehaald.

En zo sloopt Haan steen voor steen het bouwwerk dat Van Hanegem in Rotterdam-Zuid heeft neergezet. Spelers waarin Van Hanegem vertrouwen had (Boateng, Witschge, Van Bronckhorst en Iwan) hebben Haan niet van hun kwaliteiten kunnen overtuigen.

Boateng en Obiku werden buiten de groep van zestien geduwd en Witschge en Van Bronckhorst waren reserve. Iwan mocht het wel proberen, als rechterspits omdat de eerst aangewezene voor die positie, Taument, donderdag geblesseerd raakte.

En dan is er nog het overschot aan buitenlanders bij Feyenoord. Van het vijftal legionairs staat alleen Larsson niet meer te boek als buitenlander. Het is passen en meten voor Haan: toen in de rust bleek dat Larsson moest worden vervangen, moest ook Iwan in de kleedkamer achter blijven. Want met invaller Vidmar, Klioejev plus Iwan zou één buitenlander te veel worden opgesteld. En omdat bij Feyenoord alles mogelijk is, bezette Blinker in de tweede helft de rechterflank.

Uitgerekend Iwan en Larsson hadden voorkomen dat Feyenoord de eerste helft met een 1-0 achterstand afsloot. In de 43ste minuut vond de Pool de Zweed die scoorde en daarbij zo'n oplawaai kreeg van doelman Moens dat hij na de rust niet meer op het veld terugkeerde.

Go Ahead peuterde Moens vorige week bij Excelsior los en van Heerenveen werd Bijl overgenomen. Deventer was in rep en roer na de eerste dertien competitiewedstrijden en vond Moens en Bijl bereid de ploeg te steunen. Het ene debuut was het andere niet: Moens verdedigde zijn doel onbekommerd en spectaculair, Bijl maakte weinig klaar op het middenveld.

Beter verging het Schenning die Koeman voor de voeten liep en Kletsjenko, een aalgladde Moldaviër die twee maal scoorde. Kletsjenko bracht daarmee het aantal tegentreffers van Feyenoord op 25, een hoge score die veel vertelt over de broosheid van de verdediging. Veelzeggend was ook de wijze waarop de doelpunten van Kletsjenko tot stand kwamen.

Na ruim een half uur liet Zwijnenberg zich de bal ontfutselen door Kletsjenko die door niemand meer was in te halen en De Goey broodnuchter passeerde. De Moldaviër maakte behalve het eerste ook het laatste doelpunt van de wedstrijd. In de 56ste minuut vond verdediger Hofstede aan de rechterkant een gat. Zijn voorzet dwarrelde voor de voeten van Kletsjenko. Hij scoorde opnieuw, fortuinlijk ditmaal. Het lage schot verraste De Goey omdat de bal via de rug van Van Gobbel een andere baan kreeg.

Zo werd het 2-2, een stand die niet bij de wedstrijd paste maar toch ook wel weer omdat Feyenoord zonder raffinement van leer trok en vooral de laatste 25 minuten kans na kans miste. Moens werd achtereenvolgens uitgedaagd door Koeman, Vidmar, Klioejev, Vidmar, Koeman en Zwijnenberg (paal), maar het enerverende offensief had geen doelpunt tot gevolg.

Moens werd wel een keer gepasseerd in die fase, maar de spelleiders meenden dat Klioejev buitenspel stond op het moment dat hij door Heus werd aangespeeld. Het was een discutabel besluit dat Haan deed verzuchten dat Feyenoord kennelijk niet mocht winnen.

Misschien was dat ook wel zo en worden de clubleiders, trainers en spelers gestraft voor de manier waarop Feyenoord zich de eerste maanden van het seizoen heeft gemanifesteerd. Er werd gisteren weliswaar niet verloren, op eigen veld gelijk spelen tegen de nummer achttien kan zo wel worden beschouwd. De achterstand op Ajax is opgelopen tot 21 punten.

Toch mag Feyenoord zich gelukkig prijzen. De supporters geven hun club nog steeds het voordeel van de twijfel en het waren slechts enkele honderden fans die gistermiddag de ploeg uitfloten. De overigen verlieten om kwart over vier met gebogen hoofd de Kuip waar zoveel is beloofd, maar zo weinig is klaar gemaakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden