Update
Feyenoord wint ook op gehate ondergrond
Rotterdammers doen goede zaken op kunstgras in Leeuwarden
De spits van Feyenoord blaast zijn wangen vol en zegt te verlangen naar een mat die naar gras ruikt. Die van Cambuur bezingt de liefde voor spelen op kunstgras. En de tegenstellingen zijn al zo groot tussen Colin Kazim-Richards en Martijn Barto.
Feyenoord verslaat zondag Cambuur in Leeuwarden dankzij het timmermansoog en het rechterbeen van Jordy Clasie. De aanvoerder ziet waarheen Jens Toornstra onderweg is en de rechtsbuiten faalt niet. Trainer Fred Rutten koestert drie punten, die volgens Kazim-Richards met het oog op de titelstrijd misschien over een paar maanden wel three big points blijken.
Nummer 8 Feyenoord klimt maar liefst vijf plaatsen omhoog in de stand, ook doordat FC Twente zich vergaloppeert bij Excelsior - op kunstgras. Cambuur-uit is tot een goed einde gebracht en dat moeten andere clubs nog maar voor elkaar zien te krijgen, zegt Kazim-Richards.
Cambuur - 0
Feyenoord - 1
K-gras
Vorig seizoen ontsnapte Feyenoord eveneens op het Friese kunstgras, al spreekt Rutten liever van 'k-gras'. Wat er tussen de k en de g moet staan, laat zich raden. Rutten is geen voorstander van een gazon uit een fabriek en zijn spits al helemaal niet.
Alsof Kazim-Richards 'op beton moest rennen, zonder schoenen aan', zo heeft hij zich 75 minuten lang gevoeld. Als Toornstra hem de diepte in stuurt, gaat hij prompt onderuit. 'Dit is zwaar, man', zegt hij na afloop.
De omschakeling had niet groter kunnen zijn. Donderdag sprongen de plaggen hem nog ouderwets om de oren op bezoek bij het Kroatische Rijeka. Drie dagen later vreest Kazim-Richards voor wat komen gaat als zijn noppen kennismaken met wat Cambuur-spits Barto aanprijst als een 'strakke mat'. Al wordt ook in Leeuwarden vooraf even gesproeid, zodat de spelers doorglijden als ze een sliding inzetten.
Voor de tweede keer in zijn leven wordt Kazim-Richards geconfronteerd met een ondergrond die hij als geboren Brit verfoeit. Ja, in Londen speelde hij weleens op kunstgras, maar dan als jonge jongen, op straat met zijn vrienden. 'Maar dat was vijf tegen vijf, op veldjes midden in de stad. Daar kon je een kooi huren, voor 45 pond per uur.'
De enige, vorige keer dat hij zich op kunstgras waagde, in de Turkse competitie tegen Gençlerbirligi, ging hij ook al voortijdig naar de kant. 'Toen speelde ik net zo shit als vandaag.' Hij bestempelt zich zelfs tot de slechtste man van het veld, al heeft dat volgens hem lang niet alleen met de ondergrond te maken. Na 75 minuten mag Mitchell te Vrede hem aflossen.
Het punt waarmee Cambuur zich tevreden had kunnen stellen, blijft ondanks een trillend slotkwartier uit. Bij de gewezen nummer 3 van Nederland is iedereen ondermaats, al wijst trainer Henk de Jong liever op de klasse van Feyenoord. Dat zou volgens hem blij mogen zijn dat het op kunstgras mag spelen. 'Dan komt hun voetbal veel beter tot zijn recht.'
Kom bij De Jong niet aan met verhalen over sportieve devaluatie als gevolg van een trend waarin Nederland ruim vooroploopt. Door de promotie van Dordrecht en Excelsior telt de eredivisie al zes clubs die voor kunstgras hebben gekozen, in de eerste divisie zijn het er zelfs twaalf. Al bewijzen ADO, Dordrecht en Heracles als staartclubs dat de kwaliteit van een elftal nog altijd zwaarder weegt dan de ondergrond.
Alsof het Nederlandse voetbal de aansluiting met de Europese top heeft verloren doordat er drie per week op kunstgras wordt gespeeld, schampert De Jong. 'Acht jaar terug bakten we er ook niks van in Europa. Kunstgras is nooit iets om je achter te verschuilen.'
Toch erkent ook hij dat voetballen op gemaakt gras 'een ander soort voetbal' is. De eerste paal voor het nieuwe Cambuur-stadion is nog niet geslagen, maar de trainer weet zeker dat er in dat onderkomen weer een vertrouwde grasmat zal liggen.
Voorlopig moet ook Cambuur zuinig zijn met de centen. 'Het is crisis, hè', zegt Barto. 'En dankzij kunstgras kunnen we het hele jaar door spelen en trainen.' De Jong: 'Als de grote clubs zo op de centen moeten passen als wij, zouden zij het ook doen.' Een kunstgrasmat of een natuurveld onderhouden scheelt gauw tonnen per jaar.
Kazim-Richards kan die lezing volgen. 'Natuurlijk is het makkelijker met kunstgras je hoofd boven water te houden als club. Ik zou hetzelfde hebben gedaan. Maar no disrespect: met de spelers die Nederland produceert en de competitie die jullie hebben, zou hier geen kunstgras moeten liggen.'