Feyenoord verspeelt sympathie bij eigen fans

Tot grote irritatie van het publiek koos Feyenoord zaterdag in de slotfase van het duel tegen Roda JC dan uiteindelijk maar voor het veilig stellen van één puntje....

MARCEL VAN LIESHOUT

Van onze verslaggever

Marcel van Lieshout

ROTTERDAM

Feyenoord - Roda JC eindigde in 0-0 en was zo'n doelpuntloze remise van de zeer armzalige soort. Behalve die twee punten verloor de ploeg van Leo Beenhakker zaterdag nog wel meer. De sympathie van het eigen publiek bijvoorbeeld. Morrend en fluitend becommentarieerden de immer loyale fans de reeks aan terugspeelballen waarmee hun ploeg de wedstrijd besloot.

Een tweede verlies betrof één van de weinige Feyenoorders die er zaterdagavond althans nog iets van bakte maar die zijn optreden tot slechts 25 minuten beperkt zag. Voor neo-international Kees van Wonderen was de dag nog leuk begonnen, hij werd vader van een dochter, maar eindigde deze in mineur toen een overtreding op de doorgebroken Van Haaren een vroegtijdige gang naar de kleedkamer tot gevolg had.

De sanctie van scheidsrechter Wegereef was een juiste en maakte dat het toch al niet flitsend begonnen duel heel snel tot een bedroevend niveau afgleed. Het gehandicapte Feyenoord (Van Gastel en Van Vossen ontbraken wegens een schorsing, Paauwe vanwege een blessure) vermeed verder ieder risico en omdat Roda JC ook al voor omzichtigheid koos, kregen de toeschouwers een hoogst vervelende wedstrijd voorgeschoteld.

Van de jubelstemming waarmee Feyenoords vlotte competitiestart gepaard ging was zaterdag helemaal niets meer te merken in de angstig stille Kuip en in dat opzicht deed de absentie van publieksopjutter Van Vossen (hij liep in het vorige competitieduel tegen FC Twente een rode kaart op) zich ernstig voelen.

Het was alsof de Rotterdamse aanhang het onheil voelt naderen: nog is Feyenoord ongeslagen maar zo spelend als tegen Roda JC kan de eerste nederlaag onmogelijk ver weg zijn.

Wellicht dat de terugkeer van aanvoerder Van Gastel (zijn schorsing zit er na het bekerduel van morgen tegen ADO Den Haag op) de koploper tot nieuwe dadendrang kan inspireren. Juist in de middenlinie heeft Feyenoord dringend behoefte aan ideeën en aan iemand die de spitsen kan lanceren. Zoveel werd zaterdag nog eens ten overvloede duidelijk en al helemaal nadat Van Wonderen van het veld was gestuurd.

'Na die kaart van Kees werd het een kwestie van overleven', vergoelijkte Beenhakker het tempoloze en van iedere creativiteit gespeende spel van zijn ploeg. In die ploeg maakte linkerspits Pinas (terug bij de club waar hij is opgeleid na een mislukt avontuur bij Newcastle United) een onopvallend debuut en toonden vooral Bosvelt, Kalou en Van Gobbel aan dat ze hopeloos uit vorm zijn.

Het 'overleven' van Beenhakker doet veronderstellen dat Feyenoord in Roda JC een aandringende tegenstander trof maar niets was minder waar: driekwart van de wedstrijd beschikte de ploeg van Sef Vergoossen over een numerieke meerderheid om uiteindelijk tot één kans te komen. Twee minuten voor tijd miste invaller Lawal dé gelegenheid om Feyenoord te vloeren.

De thuisploeg kreeg zelf ook amper mogelijkheden. De paar kansjes op een doelpunt kwamen voort uit corners van linkervleugelverdediger Tininho, een van de betere spelers van de avond. Met knappe reflexen voorkwam Roda's Australische doelman Kalac dat Tomasson (beroerde in de 21ste minuut een hoekschop lichtjes) en Cruz (kopte tien minuten voor tijd laag en hard in) Feyenoord alsnog de zege bezorgden.

Diezelfde Kalac leidde halverwege de tweede helft nog bijna een Rotterdamse voorsprong in door zich lelijk te verkijken op een dieptepass van invaller Kornejev. De boomlange doelman kwam ten onrechte uit zijn doelgebied hollen en taxeerde de stuitering van de bal verkeerd. Cruz, hij kwam er tegen Vreede amper aan te pas, trof vervolgens vanaf de achterlijn het zijnet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden