Feyenoord is storm en AZ de baas

VAN ONZE VERSLAGGEVER BART JUNGMANN

ALKMAAR - AZ - Feyenoord 0-2

'De realiteit is dat wij 13 punten achter staan op Feyenoord', concludeerde Gertjan Verbeek zondagmiddag. Op een totaal van 14 wedstrijden is dat inderdaad een onthutsend groot gat. Erger nog: het verschil met VVV, de nummer voorlaatst, is slechts 4 punten.

De trainer van AZ, toch al geen vrolijke Frans, had gisteren alle reden om een knorrepot te zijn. Zijn ploeg was na een hoopgevend half uurtje kansloos ten onder gegaan tegen datzelfde Feyenoord: 2-0. Het resterende uur was er machteloos tegenspel geboden. De Alkmaarse ploeg, vier seizoenen lang goed voor de top-5, hangt nu aan de staart van de middenmoot.

De tegenvallende seizoenstart laat zich overigens best verklaren. AZ raakte deze zomer toonaangevende spelers kwijt. Zo werd voor aanvang van het duel tegen Feyenoord de naar Frankrijk vertrokken aanvaller Benschop uitgezwaaid. En dat is dan nog maar Benschop. Het gemis van Holman, Poulsen, Moisander en natuurlijk Rasmus Elm is veel nijpender.

Toch begon AZ de nieuwe jaargang tamelijk voortvarend. Het snelle combinatievoetbal leek nauwelijks geleden te hebben onder al die aderlatingen. Maar deze maand kwam de klad er in. De nederlaag tegen Feyenoord werd vooraf gegaan door eentje tegen VVV, óók in eigen huis. Daar stonden slechts twee gelijke spelen tegenover.

Alles wat leeg was en van plastic danste zondag in Alkmaar door de lucht als confetti. De zuidwesterstorm werd in het stadion een onberekenbare wapperwind. Een terugspeelbal kon zich gaandeweg ontpoppen tot een verraderlijke doelpoging. Van goed voetbal kon in deze omstandigheden dus geen sprake zijn.

AZ-Feyenoord werd vooral een vinnig duel. Er werd een hoop geschopt. Als het niet tegen de bal was, dan lag er wel een ledemaat onder vuur.

Bij de thuisploeg was dat vooral frustratie. Verdediger Viergever kreeg halverwege de tweede helft geel na een onbesuisde poging Immers de bal af te pakken. Collega Marcellis moest even later zelfs het veld af nadat hij tegenstrever Boëtius had neergemaaid.

Op dat moment stond Feyenoord al voor met 1-0. AZ was in het eerste half uur, waarin het dus een overwicht had, niet verder gekomen dan een wegens hands geannuleerde treffer van Jozy Altidore.

Omdat de combinaties niet wilden vlotten, werd de snelste weg naar het doel gezocht. Zoiets gaat meestal door de lucht, maar dat was nu vragen om balverlies. Zelfs de begaafde Maher kon zich daarin niet onderscheiden.

Feyenoord pakte het een stuk slimmer aan en had daarbij in de 17-jarige Tonny Vilhena een belangrijke pion. Hij neemt sinds kort de plaats in van Leerdam, die zijn talenten liever elders te gelde maakt. Van dergelijk zelfbewustzijn is trainer Koeman niet gediend.

Vilhena is een fel en stevig gebouwd kereltje, gemaakt voor dit soort wedstrijden. Bovendien is hij linksbenig en dat vergroot de veelzijdigheid van Feyenoords middenveld.

Tonny Trindade de Vilhena, zoals zijn naam in volle glorie luidt, trof doel met zijn rechtervoet. Spits Pellè zag een eerdere poging geblokt door Reijnen. Maar de Italiaan behield, zoals vaker deze wedstrijd, het overzicht en bracht een ploeggenoot in stelling. Dat was dus de kleine Tonny. Ondanks zijn geringe vuurkracht werd Esteban er toch door verrast.

De tweede van Feyenoord was een blauwdruk van de eerste. Opnieuw pareerde Reijnen een aanval. Ditmaal eindigde zijn kopbal voor de voeten van Schaken, die behendig een vrij schootsveld zocht en, met zijn sterkste voet, onhoudbaar raak schoot.

Ronald Koeman was opvallend positief over de zege en dat was niet alleen omdat Feyenoord nu de top-3 weer in het vizier heeft. Hij was te spreken over de weerbaarheid van zijn elftal en over het aandeel van Vilhena daarin. 'Tonny was sterk aan de bal. Zijn ontwikkeling laat zien dat de beste weg naar het topvoetbal via Nederland loopt.'

Volgens de trainer is het spel veel verzorgder dan vorig seizoen, toen Feyenoord onder de bezielende leiding van publiekslieveling Guidetti de tweede plaats bereikte. 'Het positiespel steekt beter in elkaar en we voetballen met meer overleg. Vorig jaar werd er vanuit de omschakeling meteen snelheid gemaakt. '

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden