Feyenoord is de beste én fortuinlijkste in slijtageslag

Een overtreding van Nascimento op Van Vossen werd FC Utrecht gistermiddag fataal. Of was het toch de overtreding van Van der Gaag op Cruz, die de aanvoerder van de thuisclub moest bekopen met een rode kaart?...

PAUL ONKENHOUT

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

UTRECHT

En, net zo belangrijk, waren het allemaal wel overtredingen?

FC Utrecht-Feyenoord (2-3) was een onalledaagse Nederlandse competitiewedstrijd waarin het toeval een hoofdrol speelde, verdedigen werd bestraft en tactische keurslijven werden afgegooid. Het was daardoor, en door de wijze van arbitreren van Van Egmond en wellicht de windstoten, ook een levendige wedstrijd, met wisselende kansen, opstootjes en verbeten duels.

Maar het was toch vooral de wedstrijd van de overtredingen. FC Utrecht beging er in de eerste helft elf en in de tweede helft zestien, Feyenoord respectievelijk tien en vijftien. Aan drie van de vijf doelpunten ging een vrije trap vooraf, aan één een hoekschop.

De agressieve aanpak van beide ploegen noopte scheidsrechter Van Egmond tot alertheid. Aan hem werden veel en hoge eisen gesteld. Zowel verliezer FC Utrecht (trainer Wotte) als winnaar Feyenoord (aanvoerder Van Gastel) trok naderhand zijn capaciteiten in twijfel.

Wotte betoogde dat Van Egmond, zonder hem overigens bij naam te noemen, het inzicht miste om geraffineerde acties van geraffineerde spelers te doorzien. 'Voor het leiden van een wedstrijd van Feyenoord moet een scheidsrechter een bepaald niveau hebben.'

FC Utrecht had het meeste recht van klagen. Van der Gaag kreeg in de tweede helft binnen twintig minuten twee maal een gele kaart en moest in de 72ste minuut het veld ruimen. Zowel de eerste als de tweede overtreding beging hij op Cruz, de Argentijnse provo die opnieuw uitdagend te werk ging.

Dat deed hij ook bij de eerste overtreding waarvoor Van der Gaag werd gewaarschuwd. Cruz wendde voor dat Van der Gaag hem hard attaqueerde, terwijl hij slechts de bal raakte, met beide benen overigens.

Een sluwe actie van Van Vossen werd door Van Egmond evenmin doorzien. In de 85ste minuut liet hij zich vallen toen Nascimento een been uitstak. Van Gastel benutte de vrije trap en leidde Feyenoord langs FC Utrecht dat de wedstrijd voortvarend en hartstochtelijk begon, maar aarzelend en bedeesd beëindigde.

FC Utrecht toonde zo op één middag het gezicht van de ploeg die het seizoen opzienbarend begon èn dat van de ploeg die sindsdien niet meer wint of goed speelt. Ditmaal kon Utrecht echter nauwelijks verwijten worden gemaakt. De ploeg verweerde zich naar zijn mogelijkheden en werd na rust, toen de in het elftal teruggekeerde Mols zijn krachten had verspeeld, teruggeduwd door de beste (èn fortuinlijkste) van de twee, Feyenoord.

Doorslaggevend was de precisie waarmee Van Gastel twee vrije trappen nam, gisteren een machtig wapen van een elftal dat de aanvallers, uitgezonderd bij vlagen Kalou, in gebreke zag blijven. Van Vossen kwam niet los van Nascimento, Tomasson holde in het wilde weg en Cruz speelde onbezonnen .

Van alle spelers beging de Argentijn de meeste overtredingen, vijf. Ter verontschuldiging kon hij aanvoeren dat hij ook de meeste trappen kreeg.

Mede dankzij Van Egmond die de gevechten voortdurend onderbrak en vijf maal de gele kaart trok, ging niet één speler over de schreef. Het duel had een hartstochtelijk karakter en speelde zich af in een sfeervol stadion. De meeste toeschouwers schoven Van Egmond de nederlaag van FC Utrecht in de schoenen, op niet mis te verstane, grove wijze.

Feyenoord kwam op voorsprong in de 24ste minuut toen Van Gastel de Utrechtse muur en Kooiman voor de eerste maal passeerde. Van der Gaag herstelde het evenwicht korte tijd later, met het hoofd nadat De Jong de bal voor het doel kopte (1-1).

Het beste bewaarde FC Utrecht voor de 42ste minuut toen O'Brien een aanval opzette en Mols met de hak Van Mol aanspeelde. Van Mol schoof de bal in de voeten van De Jong die de bal tegen Dudek schoot, en vervolgens over de doelman in het doel kopte (2-1).

Kalou dankte zijn eerste seizoenstreffer aan Kooiman die de bal na een hoekschop van Van Gastel slechts half raakte (2-2). Koploper Feyenoord sloeg ook als laatste toe, weer door een doelpunt van de man die met een onbezonnen daad in de eerste competitiewedstrijd zijn club en zichzelf dupeerde.

Gistermiddag baarde Jean Paul van Gastel echter opzien op een manier die hem sierde en Feyenoord vertrouwen schonk. Na een rumoerige periode waarin Van Vossen en Van Wonderen uit het veld werden gestuurd en de FIOD de club overviel, trad Feyenoord, hoewel het niet excelleerde, gisteren in Utrecht weer eens op een waardige wijze naar voren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden