Feyenoord-in-balans onderstreept aspiraties

Met 5-0 wint Feyenoord zondagmiddag zijn eerste thuiswedstrijd en zo ruim is er het vorige seizoen nooit gezegevierd in de Kuip....

Het heeft even geduurd voor de in juli aangetrokken spits zijn plek vond bij zijn nieuwe werkgever. In de ene oefenwedstrijd verlegden zijn medespelers het spel te snel in zijn richting en een andere keer werd er te lang op balbezit gespeeld. Maar tegen Sparta, de eerste officiële wedstrijd van het seizoen, wordt volgens trainer Bert van Marwijk de juiste balans tussen een en ander gevonden.

Met name in het eerste halfuur speelt Feyenoord overtuigend. Weloverwogen wordt Sparta de duimschroeven aangedraaid. Van Hooijdonk is de ene keer de architect van de aanvallen, de andere keer is hij aanspeelpunt. Vooral vanaf de rechterkant wordt hij goed bediend door Kalou of rechtsback Emerton die bij gebrek aan een tegenstander voortdurend opschuift.

Voor Sparta is het voorkomen van doelpunten belangrijker dan de fabricage ervan. Bij gebrek aan een echte spits is Langerak de meest vooruitgeschoven pion en hij kan slechts rekenen op de steun van Blinker. Achterin fungeert routinier Winter als extra slot op de deur. Wanneer Feyenoord echt aandringt, staat hij zijn vier ploegmaats in de verdediging bij en moet dan vooral letten op Feyenoords schaduwspits Tomasson. Dat gaat de vroegere Ajacied niet goed af.

Na twaalf minuten zet Van Hooijdonk met een omhaal Tomasson vrij voor doelman Kooiman en dat blijft niet onbestraft. Tien minuten later geeft Paauwe zijn corner vanaf links eindelijk de juiste vaart. De eerste twee zijn geëindigd op hoofden van de eerste Sparta-verdedigers. Maar nummer drie zeilt over hun hoofden om te eindigen bij de inkomende Emerton die hard raak kopt: 2-0.

Feyenoord lijkt op weg naar een monsterscore, maar wanneer Pierre van Hooijdonk in de 27ste minuut een penalty mist, is de dadendrang plotseling voorbij. De strafschop is ten onrechte toegekend na een verzonnen struikeling van Tomasson en in die zin is de misser een daad van gerechtigheid. Maar het haalt wel de angel uit de wedstrijd.

Feyenoord had zo roekeloos aangedrongen dat de eigen verdediging werd verwaarloosd en dat bood Sparta ook een paar puike mogelijkheden. Dudek moest inzetten van Langerak en Blinker onschadelijk maken en Boukhari kopte, geheel vrijstaand, rakelings naast het doel. Trainer Rijkaard blijkt bij Sparta te beschikken over een priegelelftal dat wel een paar keer zoemt, maar nooit zover komt dat het steekt.

Op het moment dat Feyenoord, na die gemiste strafschop, naar een lagere versnelling schakelt, is het uit met de pret. Sparta kan geen potten meer breken en Feyenoord wekt de indruk het niet meer te willen.

Pas na rust wordt de score verder opgevoerd. Van Marwijk haalt Tomasson uit de letterlijke en figuurlijke schaduw van Van Hooijdonk. De Deen krijgt een meer vooruitgeschoven positie en Bosvelt moet het middenveld meer dynamiek geven.

Daarmee wordt de druk weer opgevoerd en tegelijkertijd houdt Feyenoord genoeg spelers achterin om Sparta het scoren te beletten. Alleen Blinker komt nog in de buurt van een doelpunt, maar Dudek bokst diens schot over de achterlijn.

Aan de andere kant schiet Bosvelt met zijn linkervoet een voorzet van Kalou achter Kooiman. Tien minuten voor tijd mag Japanner Shinji Ono als vervanger van Kalou bewijzen meer te zijn dan een commercieel handigheidje van voorzitter Jorien van den Herik.

Een handvol landgenoten op de tribune begroet hem met enthousiast handgeklap en in de korte tijd die resteert, staat Ono twee keer aan de basis van een doelpunt. In de 87ste minuut speelt hij Emerton vrij. Diens voorzet wordt door Tomasson verzilverd. Vlak voor tijd is de lijn met Tomasson een directe. Ono zet hem kap vrij voor doelman Kooiman en dat levert uiteindelijk meteen de hoogste score van dit weekeinde op in de eredivisie.

Feyenoord had zich in de Rotterdamse tweestrijd geen betere seizoenstart kunnen wensen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden