Feyenoord en Rotterdam akkoord over nieuw stadion 'Feyenoord City'

De huidige koploper in de eredivisie krijgt het gedroomde nieuwe stadion, de stad krijgt de stedelijke vernieuwing in Rotterdam-Zuid. 'Feyenoord City', met als middelpunt het nieuwe voetbalstadion tussen huizen en winkels aan de Maas, heeft de instemming van de club en het stadsbestuur.

Artist impression. Beeld Illustratie O.M.A.
Artist impression.Beeld Illustratie O.M.A.

Het akkoord tussen het college van B en W en Feyenoord is een grote nederlaag voor het renovatiekamp onder leiding van Red de Kuip. De stichting had de wind lang mee om het bestaande stadion een derde leven te geven, maar voor het stadsbestuur en met name Feyenoord was nieuwbouw vrijwel altijd de enige optie. Red de Kuip-voorzitter Erwin Eekelaar zei eerder tegen de Volkskrant dat deze houding komt doordat Rotterdam sinds de Tweede Wereldoorlog 'geobsedeerd is door nieuwbouw'.

De projectgroep, onder leiding van Feyenoorders Cees de Bruin en
Gerard Hoetmer, presenteerden woensdag hun haalbaarheidsstudie. Dat het stadsbestuur de plannen steunt, neemt niet weg 'dat veel facetten nog moeten worden onderzocht', zegt de woordvoerster van wethouder Adriaan Visser (Sport). De nieuwbouwplannen moeten bovendien nog door de gemeenteraad worden goedgekeurd. In de loop van 2017 wordt de besluitvorming verwacht.

Ondergeschikte rol voor stadion

In het nieuwe 'architectonische icoon', een ontwerp van Rem Koolhaas' architectenbureau OMA, speelt het voetbalstadion qua oppervlak een ondergeschikte rol. Van de 325 duizend vierkante meter die de totale gebiedsontwikkeling beslaat, is 70 duizend bestemd voor het nieuwe stadion. Het merendeel bestaat uit huisvesting (180 duizend vierkantemeter), wat 1.600 woningen moet opleveren. De rest is voor commerciële exploitatie.

In het seizoen 2022/2023 moet Feyenoord de eerste wedstrijden spelen in het nieuwe stadion, dat plaats gaat bieden aan 63 duizend toeschouwers. De omliggende woningen, een hotel, parkeergarages en commerciële functies rond het stadion moeten dan ook af zijn. Pas daarna wordt er met de herontwikkeling van De Kuip gestart.

Artist impression. Beeld Illustratie O.M.A.
Artist impression.Beeld Illustratie O.M.A.

135 miljoen gemeente

De gemeente Rotterdam gaat in de plannen een bijdrage van 135 miljoen euro leveren aan het stadion - evenveel als wat stichting Red de Kuip becijfert voor een renovatie van het oude stadion. Het stadsbestuur verwacht wel 100 miljoen euro terug te verdienen aan pacht en andere inkomsten.

Naar verluidt kost het stadion in totaal bijna 400 miljoen euro. De ontwikkeling van het hele project aan de Maas in Rotterdam-Zuid zou tot anderhalf miljard euro kunnen gaan kosten.

Feyenoord City moet de omliggende wijken met elkaar verbinden: 'We laten zien dat we als Feyenoord-familie met één plan kunnen komen waar iedereen voor staat en gaat en dat op concrete interesse van financiers en investeerders kan rekenen', zegt Cees de Bruin, president-commissaris Stadion Feijenoord. Volgens wethouder Visser behelst dit plan alles wat je als stad kunt wensen. 'En sociaal maatschappelijk programma voor iedereen die echt iets wil.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden