Feyenoord doet gewoon, dat is al gek genoeg

De club van het volk nipte gisteren in ontspannen sfeer aan de champagne en bonkte zichzelf vol trots, maar niet geheel spontaan, op de borst....

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

ROTTERDAM

Dat deed hij door de voornaamste concurrenten op de hak te nemen en dat was niet voor de eerste keer. Feyenoord heeft er een gewoonte van gemaakt zich af te zetten tegen PSV en Ajax, tegen de poen van de Eindhovenaren en de snoeverij van de Amsterdammers.

Met behulp van de media zetten de topclubs elkaar deze weken voor schut. Ajax plaagde PSV door de videopresentatie te parodiëren, Feyenoord volgde gisteren met een venijnige aanval naar de landskampioen. Het zeer is al ouder: toen voorzitter Van Praag vorig seizoen opperde dat Hare Majesteit er verstandig aan zou doen Ajax het predikaat koninklijk op te spelden, kregen ze bij Feyenoord bijkans een rolberoerte.

Van den Herik gebruikte het jongste voorbeeld van Amsterdamse grootspraak om Feyenoord neer te zetten als de club waar de eenvoud regeert. Hoe anders is het volgens de voorzitter in Amsterdam waar, zo las hij vorige week met verbazing over zoveel bluf, het mooiste stadion van Nederland wordt gebouwd.

Onzin, zei Van den Herik, met een verwijzing naar de opknapbeurt van de Kuip. 'Bij ons overstijgt de werkelijkheid alle fantasieën. Ons stadion wordt compact, warm en stijlvol, het grootste en meest stijlvolle van Nederland. En wij zijn ook nog eens als eerste klaar.' En de architect is 'verdomd goed'.

Op 6 november mag het publiek tegen NAC voor de eerste maal het wonder van Rotterdam betreden. Tot die tijd speelt Feyenoord slechts uitwedstrijden.

Van den Herik viel alleen bij de lofzang op de nieuwe Kuip uit de rol die hij het liefste speelt, die van harde werker. Het valt hem niet moeilijk bescheiden te blijven. Hij verwees gisteren meermalen naar het bankroet dat Feyenoord enkele jaren geleden nog bedreigde. 'Wij houden de hand nog steeds op de knip. In drie jaar kan een club enorme armoede niet omzetten in enorme rijkdom.'

Over PSV: 'Wij zijn geen PSV dat maar miljoenen blijft uitgeven. Zo is het trouwens niet leuk meer.'

Over Ajax: 'Ajax is misschien wel net zo vermogend, maar die club verloochent zichzelf niet.'

Feyenoord moet het zonder gulle multinational (PSV) en succesvolle jeugdopleiding (Ajax) stellen en draagt nog immer de last van het financiële wanbeleid uit de jaren tachtig. Gisteren werd het contract met hoofdsponsor Stad Rotterdam met drie jaar verlengd. Het verklaarde de champagne in de ongewone ruimte waarin Feyenoord de pers ontving: de Rotterdamse Kunsthal.

De begroting is vastgesteld op achttien miljoen gulden, een stijging van twee miljoen, maar nog altijd aanzienlijk lager dan het budget van Ajax (28 miljoen) en PSV (26 miljoen).

Er is, zei Van den Herik, voorzichtig begroot met slechts één Europa Cup-ronde. Dat verklaart slechts voor een deel het verschil met Ajax en PSV. Ajax heeft de inkomsten uit de Champions League op de begroting opgevoerd en PSV houdt traditioneel rekening met twee ronden in de Europa Cup.

Ongeveer 39 procent van de inkomsten van Feyenoord komen voor rekening van sponsors, een stijging van 7 procent. De club rekent voorts op een toename van het aantal toeschouwers, van 25 duizend tot 27.500. Evenals vorig seizoen verwacht de club 15 duizend seizoenkaarten te verkopen.

De aanhang had zonder twijfel liever minder woorden gehoord en meer daden gezien van de club die, evenals Ajax, op de transfermarkt het gezicht niet heeft laten zien. De enige aankoop betreft een oud-speler en -trainer: Thijs Libregts die als directeur het beleid van Feyenoord (het beleid van Van den Herik dus) gaat uitvoeren.

De voorzitter pakt zijn oude baan van koopman op. 'Ik wil voor Feyenoord weer geld gaan verdienen.' Over de ambities van de club geen woord.

En Libregts? 'Ik ben geen trainer en ik heb deze functie aanvaard omdat ik geen trainer meer wil zijn.' Libregts zal zich dus niet met de opstelling gaan bemoeien, stelde de voorzitter Van Hanegem ('trainercoach') en Meijer ('trainer-coördinator') nog maar eens gerust. Libregts: 'Maar ik zal ook niet met een grote boog om het eerste elftal heenlopen.'

Libregts bleek al voldoende te zijn ingevoerd om de jeugdopleiding de kritiseren. 'Na de lichting Hiele/Troost/Wijnstekers in 1984 heeft de opleiding niets meer opgeleverd. We raken tegenwoordig al veertienjarigen aan Ajax kwijt. Daar zit kennelijk fundamenteel iets fout.'

Van den Herik knikte en verwees in dat verband naar uitspraken van Van der Laan, de voorzitter van de amateurtak die zich al eerder had laten ontvallen dat de achterstand op Ajax de laatste jaren alleen maar groter is geworden. De kritiek was bijtend, vond Van den Herik, maar bij Feyenoord wordt openhartigheid op prijs gesteld.

'Wat Van der Laan zei moet kunnen. Dat hoort bij ons. Feyenoord is een leuke club waar iedereen voor zijn mening mag uitkomen. Prima. En dàn de mouwen opstropen, dat is ook Feyenoord.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden