Feyenoord bevrijdt zich in Kerkrade ternauwernood uit dwangbuis van angst

Stress en de angst voor uitschakeling waren woensdag diep in de lijven van de voetballers van Roda JC en Feyenoord getrokken. Hun bekerwedstrijd in de kwartfinales was een voorzichtig duet van sporters die niet verliezen belangrijker vinden dan winnen.

Willem Vissers
null Beeld anp
Beeld anp

Maar het was bekervoetbal. De wet van alles of niets viel niet te negeren, want de reglementen schrijven een winnaar voor op het eind van het bal. En dus sleepte de wedstrijd zich voort, tot in de krochten van de kille Limburgse avond.

En toen, in de laatste minuut van de eerste verlenging, scoorde Eric Botteghin, een van die vele nieuwelingen bij Feyenoord. Vejinovic verlengde een hoekschop van Vilhena met het hoofd, Botteghin kopte vallend in, voor het eerste doelpunt van Feyenoord in 214 minuten voetbal. Feyenoord dus naar de halve finales, euforie bij de supporters.

Vechtpartijtjes

Hier en daar in het stadion te Kerkrade braken vechtpartijtjes uit, omdat overal in Nederland supporters van Feyenoord wonen die voor allerlei vakken kaarten weten te bemachtigen. De vreugde van de een stuitte zo op het verdriet van de ander, hetgeen tot menig handgemeen leidde.

Roda mocht met name in de tweede helft aanspraak maken op de zege, ook omdat Feyenoord in offensief opzicht vrijwel niets bracht. Geen mankracht, vrijwel geen kansen, geen lef ook. Het was puur armoedig, het spel van de club die het seizoen met zoveel illusies was begonnen. Ja, ze werkten hard, de Feyenoorders, maar vrijwel elke vorm van subtiliteit, elk vernuft is verdwenen. Maar goed, de kans op een prijs blijft intact, zeker met het uitzicht van een finale in de Kuip.

null Beeld anp
Beeld anp

Dwangbuis van angst

Roda haalde in de winterstop bijna een heel nieuw elftal, maar qua samenspel deed de ploeg niets onder voor Feyenoord. Elia is bijvoorbeeld geen schim van de flits die hij een tijdje geleden was. Zelfs Kuijt kan niets kunstigs meer boetseren van het gestuntel, al blijf hij altijd de held van de werkende klasse.

Na vijf nederlagen op rij in de competitie, een kuip vol onrust en de aanzwellende roep van het legioen om het vertrek van leidinggevenden als Gudde (algemeen directeur) en Van Geel (technisch directeur), is Feyenoord verworden tot een omzichtig opererend gezelschap, met een debuterende trainer (Van Bronckhorst) wiens leerschool van de derde naar de vijfde versnelling is geschoten. Onzekerheid en gebrek aan zelfvertrouwen hebben het elftal laten verdwijnen in een dwangbuis van angst, waaruit Feyenoord zich ternauwernood bevrijdde.

null Beeld anp
Beeld anp

Aanpassingen

Want woensdag, in carnavalesk Kerkrade, waar de gezichten van de hostesses waren geschminkt en de prins van het feest van de luim de scepter zwaaide, mocht het niet fout gaan. Vandaar een aangepaste ploeg: Feyenoord met een ander system, 3-5-2, of 5-3-2, al naar gelang de interpretatie. Geen Kramer in de spits, doch slechts Kuijt en Elia voorin, met Karsdorp en Nelom als opkomende backs, met Van Beek, Botthegin en Kongolo als beschermers van het centrum, met de door supporters bedreigde Vejinovic en El Ahmadi als controlerende middenvelders en Vilhena als aanvallende verbindingsman.

Ja, het duel was spannend, zoals een serie op tv spannend kan zijn, of de trekking van een miljoenenlot, maar als kijkspel leek het meestal nergens op. Zo ontstond een wedstrijd van omzichtig geschuif, met Feyenoord voor rust als iets betere ploeg en Roda daarna. Natuurlijk had Elia na een paar minuten meer moeten doen met dat passje van Kuijt. In plaats van de bal diagonaal in te schuiven, moest het onbesuisd en hard. Af en toe kwam een bal goed voor van de flank, zo'n bal waar Kramer iets mee kan, maar die zat dus op de bank.

Ook Roda was aangepast, maar dan anders. De komst van de nieuwe eigenaar Schrouff, gekoppeld aan de contacten van technisch directeur Caanen, maakten dat het Parkstad Limburg Stadion een zoete inval was van spelers uit alle windstreken. Zeven nieuwelingen verschenen in de basis van de club die afgelopen zondag een punt afsnoepte van Ajax.

Roda drong vooral na rust aan, toen de ploeg van trainer Kalezic met Faik voor Van Peppen iets aanvallender voetbalde dan in de eerste helft. Later verscheen ook de laatste nieuweling in het elftal, aanvaller Mike van Duinen. Het was zo'n wedstrijd waarin de ploeg met het eerste doelpunt zou winnen. Roda was steeds dichterbij de bevrijdende treffer, na een schuiver van Poepon bijvoorbeeld.

Pas in de verlenging, met Bilal voor Elia, duwde Feyenoord Roda weer naar achteren, met de treffer van Botteghin als beloning, in de slotminuut gevolgd door een prachtige redding van Vermeer op een vrije trap van Faik. Eindelijk konden ze weer eens lachen bij Feyenoord, na de eerste zege van 2016. Eens zien hoeveel die zondag waard is, tijdens de Klassieker tegen Ajax in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden