Feydeau bewerken betekent vette komedie

Feydeau!/Le Dindon..

Karin Veraart

ROTTERDAM/AMSTERDAM Er werd al voorzichtig gerept van een Feydeau-revival: aanvankelijk stonden er, vlak na elkaar, liefst drie producties gepland rond de ‘koning van de Franse boulevardkomedie’ Georges Feydeau (1862- 1921).

Het is dat regisseur Dirk Tanghe een paar maanden terug voortijdig vertrok bij zijn Utrechtse Paardenkathedraal, waardoor het nu blijft bij de Vlaamse gezelschappen Theater Antigone en De Roovers, die besloten zich te wagen aan een vette komedie met alles wat daarbij hoort: veel opkomsten en afgangen, poep- en piesverhalen en huwelijkse (on-)trouw.

Wie eerst Feydeau! ziet van Theater Antigone, vraagt zich vooral af waarom in hemelsnaam. De groep nam Het Laxeermiddel (een anale komedie uit 1907) als uitgangspunt, en voegde er nog enkele andere Feydeau-fragmenten aan toe. Centraal staat het verhaaltje rond een burgerlijk gezin dat volkomen van slag raakt door de constipatie van hun zoontje. Zozeer dat een belangrijk zakelijk bezoek aan de heer des huizes op een mislukking uitloopt. Theater Antigone koos voor een weinig vrolijke benadering, waarbij de personages elkaar voortdurend letterlijk fysiek dwarszitten. Grappig of spannend is het niet, alleen maar langdradig.

Gelukkig bewijzen De Roovers met hun Le Dindon dat Feydeau nog steeds een bron van vermaak kan zijn. Met een korte ‘inleiding’ zet Sara De Bosschere direct de toon van de voorstelling, waarin de acteurs zo af en toe uit hun (dubbel-)rol stappen voor een geestig commentaar op dit stuk, dat draait om de (tanende) liefde tussen echtelieden en de geneugten van buitenechtelijke relaties.

Misverstanden, rare ontmoetingen en curieuze redeneringen worden met grote vaart gebracht. Veel komt hier aan op timing, en die is geweldig; daarbij is een ieder van de achtkoppige acteursploeg die op- en afdraaft, duidelijk in zijn of haar element. Naast De Bosschere zijn het dan onder anderen Warre Borgmans, Carly Wijs en Robby Cleiren die er hier een heus Feydeau-feestje van maken.

Karin Veraart

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden