Feut (21) op eigen verzoek in brand gestoken

GRONINGEN Een 21-jarige student aan de Rijksuniversiteit Groningen is zwaargewond geraakt nadat hij vorig weekeinde in brand werd gestoken tijdens een ontgroening....

De jongen, lid van studentenvereniging Albertus Magnus, moest met drie andere studenten een ontgroening ondergaan. Dan pas zouden ze kunnen toetreden tot herendispuut O.P.G.H.D. Caivs. De kandidaat-leden mochten maar een paar uur per dag slapen, in toerbeurten.

Op een gegeven moment trok de 21-jarige een Sinterklaaspak aan en vroeg hij de andere drie hem in brand te steken. Een van de jongens overgoot de Sinterklaasmantel met een brandbare vloeistof en stak hem aan. De jongen rende al brandend het water in. De ontgroening ging gewoon door.

De jongen zocht uiteindelijk medische hulp en werd opgenomen in het brandwondencentrum in Groningen. Hij ligt nog steeds in het ziekenhuis en moet daar waarschijnlijk nog de hele week worden behandeld; 6 procent van zijn rug is verbrand. Het slachtoffer wil geen aangifte doen. Hij vroeg er tenslotte zelf om, verklaarde hij. Bovendien wil hij heel graag bij het dispuut horen.

De ouders van de jongen denken daar anders over. Zij hebben aangifte gedaan van zware mishandeling en willen dat de onderste steen boven komt. De politie heeft met het slachtoffer gesproken en hoort de drie studenten die erbij waren. Na overleg met de officier van justitie is besloten een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. De jongen die het slachtoffer in brand stak, wordt gezien als verdachte.

De studentenvereniging heeft het dispuut voor een jaar geschorst, zo meldt ze in een persverklaring. Ook wordt het dispuut vijf jaar lang streng gecontroleerd. Het heeft volgens Albertus Magnus niet goed voor het welzijn van de kandidaat-leden gezorgd, terwijl dat wel verplicht is.

Volgens de verklaring hadden de studenten geen alcohol gedronken. Drank is verboden bij Albertus Magnus.

Ruim vier jaar geleden bezweek een lid bijna aan watervergiftiging tijdens een inwerktijd voor de kroegcommissie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.