Festival zonder zooi: Paradigm is zelfvoorzienend

Podia van sloophout, friet van eigen aardappelen en een handje zaagsel voor bij het toiletteren: Paradigm is helemaal zelfvoorzienend.

Joris Zwetsloot
De bouw van een dansplateau met door Staatsbosbeheer geschonken hout. Beeld Aurélie Geurts
De bouw van een dansplateau met door Staatsbosbeheer geschonken hout.Beeld Aurélie Geurts

Wie begin juli vanaf de Groningse ringweg een blik had geworpen op het voormalige fabrieksterrein van de Suiker Unie, had zich waarschijnlijk moeilijk kunnen voorstellen dat daar komend weekend zevenduizend man staan te dansen op technofestival Paradigm. De locatie ligt bezaaid met stapels sloophout, boomstammen en het houten geraamte, 'de spanten', van een afgebroken loods.

'We zijn niet van het type festival dat podia bouwt van steigerbuizen om het de volgende dag weer af te breken', zegt organisator Paul Grimmius (34). Samen met compagnon Piter Terpstra (38) verhuist hij zijn festival en club van een oude graanfabriek aan de Finse Haven naar het industriële terrein en het oude zeefgebouw van de Suiker Unie.

Hun plaatselijke kantoor, een verweerde woonboot op het droge, en de moestuinen in houten bakken geven de plek meer de uitstraling van een krakersnederzetting dan van een gelikte festivalorganisatie. Die alternatieve look is niet het hoofddoel van Grimmius. Het is eerder een voortvloeisel van zijn ambitie: een evenement organiseren 'dat goed is voor mens en milieu'.

Duurzamer

'De zooi die achterbleef na feesten was mij altijd al een doorn in het oog', zegt Grimmius - tunnelpiercings in zijn oorlellen, zwartleren jack met stalen studs. 'Maar duurzaamheid bleef door tijdgebrek onderaan de ladder staan.'

Op de nieuwe locatie wil hij dat beter doen. De podia, bijvoorbeeld, moeten zo'n tien jaar blijven staan. De 'kunststukjes' worden gebouwd van 'geoogst' materiaal, afkomstig van de sloop of afgedankt vanwege productiefouten.

De frietkramen op het festival worden bevoorraad met op het terrein verbouwde aardappelen. Studenten van de kunstacademie serveren straks thee, getrokken van kruiden die groeien in het plaatselijke stukje bos. Het festival wordt opgebouwd door vrijwilligers, van wie een aantal buiten de arbeidsmarkt of samenleving staat.

Sociaal ondernemerschap

Die balans, zoals Grimmius het noemt, maakt Paradigm een opvallende verschijning in het Nederlandse festivallandschap, waar dansevenementen steeds meer op gespannen voet komen te staan met hun omgeving. De gemeente van festivalhoofdstad Amsterdam bijvoorbeeld schippert voortdurend tussen het vertier van de danceliefhebber en de buurtcomités, boos over de platgestampte parken, 'drugspoep' in de struiken en verstoring van de rust.

In Groningen is de gemeente vooral blij dat Paradigm en zo'n vijftien andere creatieve ondernemingen tijdelijk een bestemming geven aan het oud-industriële gebied. Want zo'n beetje alle panden zijn gesloopt na het vertrek van de Suiker Unie in 2009. Nog geen tien jaar nadat de laatste suikerbieten zijn verwerkt, breken wilgenstruiken en riet al op willekeurige plekken uit het asfalt.

De creativiteit van Paradigm is een kans voor het gebied, zegt verantwoordelijk wethouder Roeland van der Schaaf. Hij roemt het sociaal ondernemerschap van de organisatie en is bovendien blij dat het terrein aan de rand van de stad de parken van Groningen ontlast.

Breed spectrum

Paradigm is bekend van de wat meer ritmegeoriënteerde house en techno. De organisatoren kennen elkaar sinds 2009, de tijd van de minimaltechno. Naarmate hun organisatie groeide, hebben zij hun programmering uitgestreken over een breder spectrum van de elektronische dansmuziek. Op het komende Paradigm Festival (12 t/m 15/8) staan acts als Seth Troxler, Mathew Jonson, John Talabot, KiNK en Speedy J, samen met zo'n tachtig andere internationale en lokale artiesten.

Droomlocatie

Andersom weet Paradigm wel raad met het desolate industrieterrein. In de rauwe ambiance van het voormalige zeefgebouw vindt straks de nachtprogrammering plaats. Het dagprogramma is op het buitenterrein en een aangrenzend stukje bos, waar de organisatie tussen de bomen een idyllisch dansplateau bouwt van hout, gekregen van Staatsbosbeheer.

Juist die combinatie van industrieel erfgoed en een stuk natuur maakt het Suiker Uniegebied een droomlocatie voor Grimmius, die het verweerde zeefgebouw en het bospodium associeert met respectievelijk de befaamde technoclub Berghain in Berlijn en meerdaags Duits hippiefestival Fusion. Het is volgens Grimmius dan ook vooral de uitstraling van Paradigm waarin zijn duurzaamheidsidealen weerklinken.

Feestgangers moeten overigens niet gek opkijken als zij bij het toiletteren een hoopje zaagsel in hun handen gedrukt krijgen. Het zaagsel is nodig om de geur te maskeren van een aantal ecologische toiletten. Die huisjes zijn ontworpen door studenten van de kunstacademie, die ook veel andere aankleding voor hun rekening nemen.

Verder wil Grimmius zijn idealen er niet te veel inwrijven bij zijn gasten. 'Je moet er niet mee smijten. Wij doen dit omdat we recyclen leuk vinden, het is goed voor het milieu. Er zit ziel in. Dat voelen mensen vanzelf.'

null Beeld Aurélie Geurts
Beeld Aurélie Geurts

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden