Festival: tijd voor een One Night's Tent

Een lichtgewichttentje komt overeen met dertig petflessen. Dus is het een kwalijke gewoonte van steeds meer festivalgangers hun tent als afval achter te laten. Tijd voor de recyclebare tent.

Festivalgangers zijn enorm begaan met het milieu. Ze scheiden hun afval en gooien liever geen drankverpakkingen weg. Dat was twee jaar geleden de conclusie van een Engels onderzoek onder 2.300 festivalbezoekers uit allerlei landen.


Op de stelling: 'Op festivals scheid ik mijn afval als daarvoor verschillende bakken worden aangeboden', zei 85 procent dat hij of zij dat inderdaad zou doen. Liefst 86 procent is voorstander van het composteren van etensresten.


Van dit milieubesef blijft niets over in de hardnekkige festivaltraditie om meegenomen tentjes na twee of drie nachten te dumpen. Dat is het lot van ongeveer één op vier slaaptentjes, schatten de organisatoren van grote festivals. Op alle grote Europese terreinen samen gaat het om zeker 100 duizend stuks.


Dat is een flinke aanslag op het milieu. Het lichtste goedkope tweepersoonstentje weegt 1,2 kilo. Wie dat wegkiepert, gooit evenveel plastic weg als verwerkt is in dertig anderhalveliterflessen cola. Het verschil is dat die petflessen nog gemakkelijk te recyclen zijn. Gedumpte tentjes komen terecht in de vuilverbrander.


Jan Smeets organiseert al 44 jaar Pinkpop. Tentjes dumpen is van alle tijden, is zijn ervaring. Geen enkele festivalorganisatie vindt dat leuk, maar ja. 'De laatste jaren proberen we er zo veel mogelijk van te laten hergebruiken. 'Dump hier je materiaal', staat op borden bij de uitgang. Kringloopwinkels halen de verkoopbare tentjes daar weer uit. Maar die zijn, begrijpelijk, kieskeurig.'


Een andere oplossing is een tentje huren, zoals sinds kort mogelijk is. 'Die camping was dit jaar snel uitverkocht maar we moeten ermee uitkijken', vindt Smeets. 'Er mag geen groot onderscheid ontstaan, zo van: daar staan de mensen met geld.'


Toen de weggooigewoonte zich verplaatste naar caravans, werd wel ingegrepen. 'Dat was nog veel erger. De meest wrakke caravans bleven na afloop staan.'


Jonge festivallers kopen hun tentje uiteraard online. Grote kans dat ze terechtkomen bij Festivalking, de enige in de Benelux die gericht is op behoeften van festivalbezoekers. Eigenaar is de Vlaming Jonathan Van Driessen - zelf al jaren festivalganger en dj in Antwerpen. Tijdens kantooruren is hij consultant bij Deloitte in België.


Voelt hij zich verantwoordelijk voor het probleem? 'Ik ben ertegen', is zijn antwoord. Wat je kunt meenemen naar een festival, kun je ook weer mee terugnemen naar huis.


Van Driessen is gebaat bij klanten die elk jaar dertig euro uitgeven - de goedkoopste tent op zijn site. 'Maar ik heb liever dat ze een beter product kopen en dat jaren gebruiken.'


Twee weken geleden was Van Driessen op een festival in Hongarije waar bezoekers moesten betalen met een speciale creditcard waarop ook 'statiegeld' moest worden gestort, zegt hij. Dat geld kregen ze pas terug als ze na afloop hun vuilniszak met afval inleverden. 'De tent zit daar nog niet bij, maar het is een begin.'


Van speciale tentjes die inspelen op het afvalprobleem heeft hij nog nooit gehoord. 'Bestaan die dan?'


Zeker, die bestaan. De Amerikaanse plastic-zakkenproducent Glad maakt een halfopen koepeltentje van goedkoop plastic. In een handomdraai verandert die in een vuilniszak waarin ook de overige festivalrotzooi kan worden verzameld. Een stap vooruit, maar nog steeds primitief.


Geavanceerder is het concept van Devin Malone, een Amerikaan uit Alaska die al 4,5 jaar in Nederland woont. De immigratiedienst heeft zijn laatste visumverzoek afgewezen, vertelt hij over de telefoon. Binnenkort moet hij weer verhuizen, maar hopelijk krijgt hij uitstel. Want tot dusver is hij de enige met een écht plan om het grote tentdumpen om te buigen naar iets beters.


Om te beginnen is de gewoonte geen onwil van festivalgangers, zegt hij. 'Je bent op een plek met 60 duizend andere mensen die voornamelijk dronken zijn. Ook als jij zelf voorzichtig bent, is je buurman dat misschien niet. Dus neemt niemand zijn dure tent van 500 euro mee, maar een goedkoop ding van dertig euro. En die gaan snel stuk.'


De oplossing is een wegwerptentje van goedkoop plastic dat na afloop wordt gerecycled tot nieuw plastic. Meenemen hoeft niet: je ontvangt het op het festivalterrein en levert het daar ook weer in. De briljante naam is One Night's Tent. Het prototype bestaat uit twee stukken elektriciteitsbuis, twee lappen voorgevormd plastic en haringen van bioplastic. In augustus wordt het uitgeprobeerd op Lowlands. Geïnteresseerde testers kunnen het voor veertig euro bestellen op Malones website psssh.nl. In de prijs is vijf euro statiegeld opgenomen.


Het plastic koepeltje ziet er eerlijk gezegd nogal benauwd uit, maar Malone denkt dat het meevalt. 'De temperatuur binnen is net als buiten en wat betreft de vochtigheid... eh... die is ongeveer als in andere tentjes uit deze prijs-categorie.'


De proef op Lowlands dient om erachter te komen wat de gebruiker ervan denkt. Als hij slaagt, kan de prijs van de éénnachttent omlaag naar dertig euro, minus vijf euro retourpremie.


De naam van de website 'psssh' klinkt als een luchtbed dat leegloopt. Dat klopt. De man uit Alaska heeft ook een wegwerpluchtbed ontworpen dat dezelfde afvalroute volgt als het tentje. Dat is al wél te koop. Voor een tientje mag iedereen er een opblazen.

Vragen over milieuvriendelijk gedrag of tips voor deze rubriek?

Mail naar groen@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.