Festival Indië/Indonesië brengt zes premières

In het festival Indië/Indonesië dat van 30 november tot en met 10 december in een groot aantal Haagse kunstinstellingen plaats heeft, gaan zes nieuwe Nederlandse toneelstukken in première....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Kunstenaars uit beide landen geven op het festival hun visie op de verhouding tussen Nederland en Indonesië. Daarnaast is er ook aandacht voor actuele kunst. Naast toneelvoorstellingen komt op veertien lokaties muziek, dans, literatuur, film en beeldende kunst aan bod. De aangekondigde première van een nieuw dansstuk van Djazzex gaat niet door. Het tableau is als gevolg van blessures geveld.

Het Nationale Toneel opent het festival met Soekarno, een stuk van Jan Blokker over de eerste Indonesische president met Victor Löw in de titelrol.

De affaire rond Poncke Princen, de Nederlander die in 1948 deserteerde uit het KNIL, was de aanleiding voor De Witte Berg. In dit stuk van Graa Boomsma zullen de acteurs Hans Croiset en Bram van der Vlugt de affaire becommentariëren.

Andere toneelstukken die in het festival in première gaan zijn Ik proclameer door Theatergroep Delta, Verder kan een mens niet gaan, een theaterdocumentaire van Carel Alphenaar, Koloniale Waren van Bart Kiene, Hotel Hotel van Norman de Palm en Zuid Zuidoost van Kester Freriks. In de vergaderzaal van de Eerste Kamer wordt op 7 december Linggadjati opgevoerd. In dit korte stuk spelen politici en acteurs van het RO Theater fragmenten uit de onderhandelingen na.

De literatuur komt aan bod op een aantal avonden met onder anderen Rudy Kousbroek, Hella Haase, Marion Bloem, F. Springer, Ian Buruma en Adriaan van Dis. Het Haags Filmhuis heeft een speciaal programma met dertien films rond het thema vijftig jaar onafhankelijkheid.

De Haagse Artotheek wijdt onder de titel Vreemd en vertrouwd een speciale tentoonstelling aan zes eigentijdse Javaanse beeldend kunstenaars en aan de Nederlander Melle Jaarsma die in Yogjakarta woont.

Het budget van het festival bedraagt ongeveer 800 duizend gulden. Belangrijkste financiers zijn de gemeente Den Haag, het ministerie van OCW, het Fonds voor de Podiumkunsten en het Prins Bernhardfonds.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden