Festival in Scheveningen

Juan-les-Pins, Estoril, Cefalu, Loiben, Deauville...

Behalve voor vakantiegangers hebben de bovenstaande oorden ook voor bridgers een aangename klank. De genoemde festivals blinken uit door een comfortabel programma. Het bridge, van vier tot acht in de namiddag, laat ruimschoots tijd over voor al dan niet sportieve bezigheden. Het après-bridge is de genoeglijke combinatie van een diner en het in geuren en kleuren opdissen van sterke bridge-staaltjes van die dag.

Duizenden bridgers, van beginners tot experts, beschouwen de vakantiebestemming aan de kust van de Middellandse Zee als hun ideaal. Het oprechte gemeenschappelijke motto: 'Vakantie is mooi maar het kaarten mag er niet onder lijden'.

Vijftien jaar geleden richtte Hans Metselaar de 's-Gravenhaagse Bridge School op. Bij het eerste lustrum achtte hij de tijd rijp de Nederlandse bridgefanaten kilometers te besparen en startte de op bescheiden leest geschoeide eerste Scheveningse Bridgeweek. De tiende editie, van tien dagen (11-20 augustus), bestaat uit de mixed, de Butler, de vrouwen- en mannenparen, het open viertallen- en parentoernooi.

Vanaf volgende week vrijdag 11 augustus is het dagelijks raak in de leuke club (Zwaardstraat 16) in Scheveningen. Alle bridgers zijn welkom. Informatie over het speelschema: tel 070-3515241. Het aanmelden gebeurt tot een kwartier voor aanvang aan de zaal. In de twee omlijstende weekeindes overdag: 11.30. Op de tussenliggende werkdagen beginnen de toernooien 's avonds: 19.30.

Voor diehards die de dagelijkse beslommeringen van de arbeid opzij kunnen schuiven is er elke middag emplooi. In de helaas uitstervende stiel van het robberbridge lopen zij spelers van de oude garde (Kreijns, Borst, Kaiser, Kokkes) tegen het lijf die deze vorm van bridge met de paplepel kregen ingegoten.

In Juan-les-Pins gaf Boye Brogeland (Noor), wereldkampioen bij de junioren in 1995, in diagram 1 blijk van zijn grote talent.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- -- -- 1SA

2* 3* pas 3SA

pas pas dbl pas

pas pas -- --

Het 2*-volgbod toonde systematisch een ruitenkleur en daarnaast een vierkaart in harten of schoppen. Oost wenste met het ambitieuze doublet het onderste uit de kan te halen.

West kwam uit met ruiten voor *9 van zuid, Brogeland. Hij ging verder met *V die hield. De jonge Noor geloofde absoluut niet in het goed zitten van *H en begon met een kleine harten uit zuid om bijkansen te creëren. West won met *V en speelde, ongenegen in de *AV van zuid te spelen, een kleine schoppen via *V voor de heer van zuid die met schoppen doorging. West maakte *A en *B en ging van slag naar *10 van zuid. In diagram 2 de eindfiguur.

Zie diagram 2

De leider speelde *A en west die de placing zag aankomen deblokkeerde *H onder het aas. Nu was oost aan de beurt. Zuid nam *A mee en incasseerde *10 om oost vervolgens met de vierde hartenronde aan *9 te plakken. De achtste en negende slag waren voor de dummy met *AB.

De Nederlandse vrouwen-wereldkampioenen accepteerden een uitnodiging van Princesse Nadine de Liechtenstein voor het zeslandentoernooi in Deauville. Het team miste op een haar de finale. Marijke van der Pas werd in tegenstelling tot andere leiders in diagram 3 niet op de proef werd gesteld.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

-- -- -- 1SA

pas 2* pas 2SA

pas 3* pas 4*

pas 4* pas 4*

pas 6* pas pas

pas -- -- --

Een biedverloop met interessante snufjes. Na de transfer (2*=*) van noord naar klaveren gaf zuid met 2SA een geschikte hand aan voor een klaverencontract. Met 3* toonde noord een singleton en na enkele cue-biedingen werd klein slem bereikt. Tegen Van der Pas kwam west uit met schoppen waarmee het probleem met *V was opgelost en de leider na *A en een ingetroefde harten een troef uit de dummy speelde, met de intentie van een safetyplay tegen *HV2 bij oost. Na *H voor het aas van zuid ging alleen *V verloren.

Andere leiders speelden 6* na een ruitenuitkomst. Zij wonnen *H en begonnen aan een eliminatie. Harten aas en harten getroefd; klaveren naar het aas en de laatste harten van zuid getroefd. Dan *A en *B. West gooide een harten af, uitstel van executie. De leider gooide west in met *V en deze moest alsnog onder *V vandaan spelen.

De Israëlische leider deed het anders. Hij won de eerste slag met *H, speelde *A en troefde een harten. Naar *V en de laatste harten getroefd. Niet eerst *A, maar eerst *B met de bedoeling daarna troef naar *9 te spelen. West troefde echter, ging met troef van slag en maakte *V voor één down. Je ontkomt niet aan de gedachte dat dit laatste speelplan alle mogelijkheden het beste combineerde met evenwel een catastrofale afloop.

Uit de tweede Scheveningse bridgeweek (1992) een spel (diagram 4) dat duidelijk op het netvlies bleef staan.

Zie diagram 4

west noord oost zuid

-- pas pas 1*

2* pas pas 2*

pas pas 3* 3*

4* 4* dbl pas

pas pas -- --

Noord legde oneindig vertrouwen in zuid aan de dag door, in plaats van 4* te doubleren voor een forse plus, naar 4* te verhogen. De anonieme leider stelde zijn partner niet teleur.

West kwam uit met *H en speelde ruiten voor het aas, getroefd door zuid die een kleine klaveren speelde voor *A in west. Klaveren na voor de heer in de dummy. Een ruiten getroefd en *A. De leider bekeek *10, gewaarschuwd door het doublet van oost, met de nodige argwaan. Harten aas en overgestoken naar *H in noord. Op *V een harten uit zuid weg en een harten getroefd.

Het eindspel van drie kaarten. Zuid met *H97 en in oost *VB3; noord en west zonder schoppen. De leider ging met *7 naar de boer van oost van slag. Met *A9 achter de *V3 waren de twee laatste slagen en +590 voor zuid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden