Festival in Brussel komt met negen premieres

Het Brussels KunstenFESTIVALdesArts zal voortaan om de twee jaar plaatsvinden. Na de derde editie van 9 mei tot 1 juni dit jaar die in omvang vergelijkbaar is met de eerste aflevering van 1994, wordt het festival pas weer in 1998 gehouden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De directie van het festival, Frie Leysen en Guido Minne, wilde vanaf het begin een jaarlijkse frequentie om de doelstelling van het festival te bereiken: bruggen bouwen tussen de Vlaamse en Waalse Gemeenschappen en de nieuwsgierigheid prikkelen voor wat uit het buitenland komt.

Vorig jaar al moest echter hard worden gevochten om het festival op de been te houden. Nu kwamen de organisatoren voor de keuze óf jaarlijks een klein festival óf tweejaarlijks een festival dat vergelijkbaar is met de eerste editie.

Het derde kunstenFESTIVAL

desArts vermeldt zeventien produkties, waarvan negen premières, die in veertien verschillende theaterzalen en andere locaties in Brussel worden uitgevoerd. Leysen en Minne hebben dit jaar meer nog dan in de twee vorige afleveringen in het programma 'een koppige klemtoon op het individuele' willen leggen. De Nederlandse bijdrage bestaat uit een solo-dansvoorstelling van regisseur Jan Ritsema en de première van de opera A king, riding van Klaas de Vries. Ritsema's voorstelling gaat onder de titel Quatuor pour le Fin du Temps, naar het gelijknamige kwartet van Olivier Messiaen.

Zoals eerder komt het Faust-thema weer aan de orde, nu in de poppenvoorstelling Faustus in Africa van de Zuidafrikaanse Handspring Puppet Company. Christoph Marthaler regisseert niet alleen A king, riding, maar ook de voorstelling Stunde Null oder die Kunst des Servierens van het Schauspielhaus Hamburg. Uit China maakt de filmer Zhang Yuan een theatervoorstelling onder de titel Dong Gong, Xi Gong.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden