Festival Avignon al direct platgelegd

Het moest de spectaculaire opening van het festival van Avignon worden: Le Prince de Hombourg van Heinrich von Kleist, opgevoerd op de monumentale binnenplaats van het Middeleeuwse pauselijk paleis. Maar helaas: reeds op de eerste dag werd het festival getroffen door een staking van artiesten en technici.

VAN ONZE CORRESPONDENT PETER GIESEN

PARIJS - Anders dan in 2003 zullen Avignon en andere Franse zomerfestivals niet geheel worden afgelast. 'Het festival zal doorgaan, maar niet rustig', zei vakbondsbestuurder Denis Gravouil. Elke dag vergaderen artiesten en technici over acties. Zo blijft voortdurend het gevaar aanwezig dat voorstellingen worden geannuleerd of verstoord.

De onrust wordt veroorzaakt door een conflict over de werkloosheidsregeling van de zogeheten intermittents de spectacle. Artiesten en technici hoeven maar 3,5 maand te werken om 8 maanden recht te hebben op een uitkering. Dit regime - uniek in de wereld - is duur: volgens de Franse Rekenkamer moet de staat elk jaar een miljard bijstorten voor de uitkeringen van werkloze artiesten en technici.

Het blijkt ook een sterk aanzuigende werking te hebben: in 1998 waren er 100 duizend intermittents, tegenwoordig 250 duizend. De regeling wordt bovendien misbruikt. Werkgevers nemen de artiesten en technici maar 3,5 maand in dienst. Daarna blijven ze stiekem voor het gezelschap werken en leven van hun uitkering.

Dit voorjaar sloten werkgevers en gematigde vakbonden een akkoord over bezuinigingen: de premies gaan omhoog en de wachttijd voor een uitkering werd verlengd. De Franse regering kwam de intermittents onlangs tegemoet om de festivalzomer te redden en de links georiënteerde kunstwereld te vriend te houden. Premier Valls trok 44 miljoen euro uit. Uiteindelijk moet het systeem toch grondig worden hervormd, zei hij. Daardoor blijft het deze zomer onrustig op de festivals.

undefined

Fringetheater net zo belangrijk als Palais des Papes

Van onze verslaggever

Hein Janssen

amsterdam

Enkele hoogtepunten van het Festival d'Avignon:

De 68ste editie van het festival zou dit jaar worden geopend met de voorstelling Le Prince de Hombourg van Heinrich von Kleist, in regie van Giorgio Barberio Corsetti. Traditiegetrouw vindt de opening plaats op de meest prestigieuze locatie: de Cour d'Honneur du Palais des Papes. Deze binnenplaats is dé plek voor de grote theater- en dansvoorstellingen.

De laatste jaren zijn Nederlandse en Vlaamse theatermakers en choreografen (Ivo van Hove, Johan Simons, Guy Cassiers) vaste gasten in Avignon. Dit jaar onder meer The Fountainhead (La Source Vive) van Toneelgroep Amsterdam en Coup Fatal van Les Ballets C. de la B. (Alain Platel).

Lang niet alle producties vinden plaats in de openlucht. Elk theater, bijna elke kerk, fabriekshallen en zelfs sporthallen worden gebruikt. Producties van buitenlandse groepen worden onder - en boventiteld, in Frans en Engels.

De Vlaamse theatermaker Josse De Pauw is dit jaar eregast in Avignon. Hij speelt diverse producties, waaronder het veelgeroemde An Old Monk (over jazzmuzikant Thelonious Monk) en Huis.

Op papier hoogtepunten van deze 2014-editie zijn onder meer Die Ehe der Maria Braun, een al wat oudere voorstelling van Schauspielhaus am Lehniner Platz uit Berlijn, in regie van Thomas Ostermeier, en Orlando ou l'impatience door La Fabrica in regie van Olivier Py. Het festival wordt afgesloten met een exclusief optreden van de Franse filmvedette Jeanne Moreau op de cour van het paleis.

De meeste buitenlandse toeristen komen in de zomer vooral naar Avignon voor een van de vele voorstellingen in het Fringefestival, variërend van hardrocktheater in oude garages tot steltlopers op straat. Vaak vrij toegankelijk.

Festival d'Avignon, t/m 27/7. Info op festival-avignon.com

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden