Festen van Deen Vinterberg populairste film Rotterdam

Voor het eerst in zijn 28-jarig bestaan heeft het International Film Festival Rotterdam meer dan 300 duizend bezoekers getrokken. De laatste telling kwam uit op 302.500, tien procent meer dan vorig jaar....

Van onze verslaggever

De Deense film Festen van Thomas Vinterberg kreeg de hoogste waardering van het publiek, gevolgd door My Name is Joe van de Brit Ken Loach en Windhorse van de Amerikaan Paul Wagner. Vinterberg werd beloond met de Citroën Publieksprijs. Drie films kregen een VPRO Tiger Award: The Iron Heel of Oligarchy van de Rus Alexander Bashirov, Plus qu'hier, moins que demain van de Fransman Laurent Achard en Following van de Engelsman Christopher Nolan. De films zullen de komende weekeinden vertoond worden in Amsterdam, Nijmegen, Eindhoven en Deventer. De VPRO zendt ze volgend jaar uit.

De Fipresci prijs van de internationale filkmkritiek ging naar de Franse film Victor. . .pendant qu'il est trop tard van Sandrine Veysset. De Nederlandse critici gaven hun KNF-prijs aan de Cubaanse film La vida es silbar, van Fernando Pérez, terwijl een jongerenjury koos voor Buffalo '66 van de Amerikaan Vincent Gallo.

Voorafgaand aan het gebruikelijke slotbal vond de wereldpremière plaats van Jos Stellings No Trains No Planes. Deze zeer vrije bewerking van de novelle Broederweelde van Jean-Paul Franssens speelt zich af in een café vlakbij het station. Een van de stamgasten zegt voorgoed te vertrekken en wil nog een keer zijn broer spreken, een populaire zanger met de naam Mario Russo, met wie hij al jaren bonje heeft. Mario wordt door andere gasten naar het café gelokt met de smoes dat zijn broer ongeneeslijk ziek is. Binnen een etmaal ontwikkelt zich een tragi-komedie waarin Jos Stelling ruimte geeft aan acteurs als Dirk van Dijck, Gène Bervoets, Henri Garcin, Peer Mascini en Kees Prins. Het vrouwelijke tegenspel komt vooral van Ellen ten Damme en de debuterende Katja Schuurman.

Met No Trains No Planes wordt op 28 maart het nieuwe Amsterdamse theater Het Ketelhuis geopend, waar uitsluitend Nederlandse films vertoond worden. Begin april is de film ook in andere bioscopen te zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden