Ferry moet blijven

Het was een trieste week voor ons allemaal. Ferry Mingelen gaat weg. Niet uit vrije wil, nee: hij moet weg. De NOS flikkert hem er volgend jaar officieel uit. Drie maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen nota bene. Ferry is dan namelijk al 66 en dat vinden ze bij de NOS te oud. Arme Ferry: sta je jarenlang aan de kijker in fatsoenlijk Nederlands uit te leggen dat iedereen langer moet doorwerken, word je er door je eigen baas tegen wil en dank uitgeflikkerd omdat je de 65 bent gepasseerd.


Ferry gaf in interviews eerlijk toe dat hij er flink de balen in heeft en graag tot zijn 67ste was doorgegaan, maar bleef een gentleman: hij gooide niet met modder naar de NOS. Dat siert hem, maar laten wij de handschoenen uitdoen en de barricade op gaan. Onder het mom van vernieuwing wordt weer eens kwaliteit door de plee gespoeld alsof kwaliteit er in overvloed is.


Verantwoordelijk voor Ferry's vertrek is Marcel Gelauff van de NOS. Gelauff is de man die vond dat nieuwslezers moesten gaan lopen, die vond dat het Journaal weer dichterbij de mensen moest staan. Marcel vertelde Astrid Kersseboom dat ze geen anchor van het Achtuurjournaal kon worden omdat het tijd was voor 'een andere generatie'. En ook Marjon van Royen, die jarenlang wonderschone en deskundige reportages maakte in Brazilië, moest weg. Om het allemaal niet te beledigend te laten klinken, wordt telkens dat toverwoord van stal gehaald: vernieuwing.


Vernieuwing moet alles goed praten. Ben je tegen vernieuwing, dan ben je immers conservatief, dan sta je stil. Maar vernieuwing lijkt me geen doel op zich, hoogstens een middel om iets te realiseren dat meer bij de tijd past of meer kwaliteit heeft. Daar leidt vernieuwing lang niet altijd toe. Sommige dingen zijn nog goed zoals ze zijn. De kipkerriesalade van de Albert Heijn bijvoorbeeld: die was prima, werd toen plots vernieuwd en is nu niet meer te vreten. Zo zal het ook gaan als Ferry weg is. Politieke verslaggeving, vernieuwd van smaak, maar eigenlijk geen haar beter. In Engeland en Amerika kun je diepbejaard nog een prominente plek innemen in het medialandschap, als je maar goed bent in je vak. Bij de NOS denken ze dat de vervanging van Ferry nodig is om jongere kijkers te interesseren voor politiek. Bij zo'n betuttelend argument weet je het zeker: eigenlijk is Marcel Gelauff de oude man, niet Ferry.


Het is tijd voor een opstand. Zolang Ferry Mingelen goed is in wat hij doet, willen wij helemaal geen vernieuwing. Wij willen Ferry zien voor een dichte deur, waarachter afvallige Kamerleden door hun kruiperige partijbonzen op de knieën worden gedwongen. We willen Ferry die ons in begrijpelijke taal een ironische analyse geeft van bloedeloze loopgravenoorlogen, wij willen onze laconieke, maar vlijmscherpe Ferry die politici die honderd uur mediatraining achter hun kiezen hebben met speels gemak aan het wankelen brengt. Dat is onze Ferry en daar blijven ze in Hilversum maar mooi van af.


De kleingeestigheid van een Marcel Gelauff, die Ferry niet alleen op straat zet, maar dat ook nog eens precies drie maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen doet omdat dan de jaarwisseling plaatsvindt: het is om te janken. Niet alleen is het dom om je sterkste kracht vlak voor belangrijke verkiezingen te laten gaan, het is ook heel erg flauw. Mannen als Ferry Mingelen, die decennialang de televisiejournalistiek kleur en swag hebben gegeven, die laat je niet volgens de regeltjes op 1 januari via de achterdeur naar buiten. Als die je in goede gezondheid en met onverminderde bevlogenheid vragen of ze nog een jaar langer mogen doorwerken, dan zeg je gewoon ja. Dan wacht je nog maar even met je vernieuwing. Kun je daarna voor mijn part Barbie en Sterretje in twee clownspakken voor die houten deur zetten om jongeren geïnteresseerd te maken in politiek, maar dat hoeft nu nog lang niet.


Politiek zonder Ferry is als Bassie zonder Adriaan, als Gordon zonder ruzie, als Jan Pronk zonder geldingsdrang, als Dion Graus zonder dwerghamster. Ferry moet dus blijven. Draagt u Ferry ook een warm hart toe? Heeft u ook schoon genoeg van de Hart-van-Nederlandisering van de NOS? Kom dan nu in actie en word lid van de Facebookgroep Wij Willen nog 100 Jaar Ferry Mingelen. Steun Ferry in deze bange dagen, sta op voor de vaderlandse televisiejournalistiek, laat Marcel Gelauff horen dat we dit niet pikken. Wij laten ondertussen T-shirts drukken met de tekst 'You're the Ferry best!' en componeren de R&B knaller Eindbaas Ferry.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden