Ferry Hoogendijk, oud-hoofdredacteur

Elsevier, verkiesbaar op Lijst Fortuyn..

'Ik heb twee hobby's: politieke journalistiek en kunst. Die eerste hobby heb ik dertig jaar lang bij Elsevier kunnen uitleven. Toen ik met pensioen ging, besloot ik dat ik nog jong genoeg was om iets met mijn tweede passie te gaan doen. Eerst heb ik een kunstblad opgezet, Art and Value, dat na vijf jaar is verkocht. Toen is het idee geboren om in kunst te gaan handelen. Kunst verzamelen is namelijk een soort ziekte. Je wordt er heel erg hebberig van. Ik gaf er gewoon veel te veel geld aan uit. Het mooie van kunst is dat je niet alleen bezig bent met geld verdienen. Je bent ook met mooie dingen bezig, zoals de schilderijen van Appel die hier hangen, en dat is heerlijk. Mijn pensioen hangt hier aan de muur.

'Nu de politiek weer zo spannend is, kon ik het toch niet laten er weer actief mee bezig te gaan. Ik sta nu op de vijfde plaats van de Lijst Fortuyn. Mijn VVD-lidmaatschap heb ik opgezegd. Het liberale beleid van de laatste jaren was zo'n slap aftreksel van wat ik van die partij verwachtte. Fortuyn zegt waar het op staat. In Nederland krijg je dan meteen het predikaat extreem-rechts. Dat moeten mensen zelf weten, maar je maakt mij niet wijs dat anderhalf miljoen kiezers extreem-rechts zijn. Fortuyns manier van optreden is inderdaad nogal krachtig. Maar de nuance wordt wel aangebracht als we meeregeren. Onze kritiek op de zittende partijen is juist dat hun verkiezingsprogramma al een compromis is.

'Het lijkt me geweldig vier jaar volksvertegenwoordiger te zijn en de ideeën die er nu liggen, te realiseren. Het zal wennen zijn, want de neiging is nog groot me op te stellen als politiek commentator.

'Als ik in de Tweede Kamer kom, krijg ik natuurlijk weer een inkomen. De kunsthandel is een noodzakelijke pensioenaanvulling. Als ik overlijd, gaat driekwart van mijn pensioen naar mijn eerste vrouw. Terecht, want ik ben vijfentwintig jaar lang met haar getrouwd geweest. Maar mijn tweede vrouw komt er bekaaid af. Toch ben ik verplicht ook haar en mijn dochter goed te verzorgen.

'Met effecten heb ik nooit veel geluk gehad. Als ik er instap, gaat de beurs naar beneden. Ik denk dat ik door de jaren heen wel vijftigduizend euro heb verloren, hoewel ik natuurlijk ook wel eens geluk heb gehad. Ik heb het nu er maar bij laten zitten.

'Ik ben een levensgenieter. Ik houd van lekker eten. Ik ga liever één keer goed eten dan drie keer matig. Met vakanties ben ik helemaal omgeslagen. Vroeger reisde ik de hele wereld rond. Nu vind ik vliegen net zo vreselijk als een busreis van drie dagen naar Corsica. Ik ben als hoofdredacteur van Elsevier een verwend man geworden. Ik reisde altijd eerste klas. Nu zit ik net als ieder ander opeengepropt, en moet ik ook achteraan de rij aansluiten. We gaan nu dus gewoon met de auto op vakantie, lekker dicht bij huis.

'Buiten de kunst om doe ik geen buitenissige uitgaven. Maar ik vind het wel leuk als mijn vrouw er mooi uitziet. Dus voor haar kopen we kleding bij Frans Molenaar.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden