Ferrier, Koppejan, Klink: uitslag congres bemoedigend

Het CDA-Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier, tegenstander van samenwerking met de PVV, voelt zich gesteund door ‘een substantiële minderheid’ van het CDA-congres.

ANP

De fractie moet definitief beslissen of het CDA in een minderheidskabinet met de VVD stapt, gedoogd door de PVV. Ferrier wil er ‘een of twee nachtjes over slapen’. ‘Ik neem dit hele gebeuren van vanmiddag mee in mijn overweging.’ Ferrier wil verder de discussie in de fractie voeren.

Koppejan

Ad Koppejan noemt de uitkomst van het CDA-congres ‘bemoedigend’, omdat een substantiële minderheid van 32 procent het met hem en Kathleen Ferrier eens is en tegen regeringsdeelname stemde. ‘Ik heb ervaren dat veel mensen het met mij eens zijn en de zorgen delen’, aldus Koppejan na de stemmingen.

Koppejan wilde nog niet zeggen wat hij doet, maar het lijkt er sterk op dat hij het anti-Wildersgeluid in de fractie wil blijven uitdragen, zonder het minderheidskabinet te blokkeren. ‘Dit congres geeft me wel de moed om verder te gaan, ook de komende jaren. Wat dat betreft ligt er nog een hele taak.’

Koppejan zegt geen dissident te zijn en hoe dan ook in de fractie te blijven. ‘Ik blijf altijd in de fractie. Ik ben een CDA'er in hart en nieren. (-) Maxime Verhagen en ik zijn allebei enorm verknocht aan de christendemocratie. Dat is wat ons bindt en waarom we verdergaan.’

De Zeeuw stelde dat een substantiële minderheid, net als hij, tegen is. Koppejan verwacht dat de fractie dinsdag spreekt over de uitspraak van het congres.

Klink

CDA-minister Ab Klink vindt dat de tegenstanders in de CDA-fractie van samenwerking met de PVV door de uitslag van het partijcongres ‘gelegitimeerd zijn om hun verzet vol te houden’. In een eerste reactie liet Klink blijken zich eraan te hebben geërgerd dat er na de stemming bij de partijtop meteen ‘niet de geringste twijfel’ meer was dat het minderheidskabinet van VVD en CDA, gedoogd door de PVV, er komt.

CDA-minister Ernst Hirsch Ballin, ook verklaard tegenstander van samenwerking met de PVV, zegt ‘een aanzienlijk deel’ te hebben gezien dat tegenstander is. Hij sprak van een partij die ‘diep verdeeld’ is.

Kathleen Ferrier (ANP) Beeld
Kathleen Ferrier (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden