Ferrier en Koppejan geen dreiging meer

DEN HAAG - Bang voor een spaak in de wielen van het nieuwe kabinet hoeft Wilders voorlopig niet te zijn. Van de aankondiging van de voormalige CDA-'dissidenten' Kathleen Ferrier en Ad Koppejan - dat ze in ruil voor hun steun aan de nieuwe coalitie 'maatregelen die uitgaan van ongelijkwaardigheid' zullen tegenhouden zal het kabinet de komende twee jaar waarschijnlijk niet veel merken.

Yvonne Doorduyn

Het was dinsdag na weken van verzet het enige dat Koppejan en Ferrier tegen het rechtse gedoogkabinet staande hielden. Ferrier na de beslissende fractievergadering: 'Mocht bij de uitwerking van het regeerakkoord blijken dat mensen ongelijkwaardig worden behandeld, dan zullen wij een Kameruitspraak daartegen steunen.'
Wie even dacht dat het kabinet-Rutte daarmee al direct een enorme hindernis voor de voeten is geworpen, werd er dinsdag door ingewijden fijntjes op gewezen hoe het waarschijnlijk echt zal gaan. In een brief aan de CDA-fractie leggen Koppejan en Ferrier uit over welke maatregelen uit het gedoogakkoord het gaat. 'In het bijzonder die maatregelen die asiel, immigratie, gezinsmigratie, inburgering en diversiteitsbeleid betreffen en betrekking hebben op bescherming van huwelijk en gezin, ook in internationaal verband.'
Er zijn in de immigratieparagraaf van het gedoogakkoord enkele plannen te vinden die mogelijk aan deze kwalificaties voldoen. 'Importbruiden' bijvoorbeeld mogen niet jonger meer zijn dan 24 jaar en asielzoekers krijgen pas een permanente verblijfvergunning als ze mbo-4 niveau halen.
Het zijn precies de maatregelen waarvoor Europese verdragen en richtlijnen moeten worden aangepast, en waarbij dus de helft plus één van de 27 lidstaten moet meestemmen. Dat zijn slepende en jarenlange procedures.
Op de zes pagina's die VVD, CDA en PVV in hun gedoogakkoord aan immigratie besteden, staat elf keer het zinnetje: 'Het kabinet zal inzetten op een wijziging van de EU-richtlijn.' Tegen de tijd dat het nieuwe kabinet daarin slaagt, is het jaren verder. Daarover maken VVD, PVV en CDA zich niet veel zorgen - een jaar in de politiek is lang.
Al die tijd kunnen Koppejan en Ferrier hun principes vrijblijvend hoog houden. Over hun tegenstem hoeft Wilders zich vooralsnog geen zorgen te maken. Wel over iets anders: of zijn plannen in de internationale constellatie überhaupt ooit werkelijkheid worden.

Op het matje
De Kamerleden Koppejan en Ferrier zijn op het matje geroepen door fractieleider Verhagen. Hij is ontstemd over hun uitspraken over Wilders in het radioprogramma Met het Oog op Morgen, dinsdag. Ze zeiden dat ze hem willen 'ontmaskeren'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden