Ferrer loopt als coach meer dan hij ooit als speler deed

Vitesse2

Sander Heijne

Heracles0


Arnhem Alsof Vitesse de Champions League had gewonnen, zo enthousiast viel de nieuwe trainer Albert Ferrer zijn assistent Stanley Menzo in de armen. De aanleiding? Stevanovic had vlak voor tijd de beslissende 2-0 gemaakt in de thuiswedstrijd tegen Heracles.


Zo druk als een klein baasje was Ferrer zaterdag tijdens zijn debuut bij Vitesse. Geen minuut zat de Catalaan op de bank. Continu coachend. Intensief meelevend. En steeds zijn trainersgebied uitlopend. 'Ik heb vandaag meer gelopen dan ik deed als speler', grapte hij.


Het spel dat zijn ploeg vertoonde, was nog verre van fantastisch. 'Toch ben ik gelukkig met wat ik heb gezien', sprak hij. En daar had hij ook alle reden toe. Vitesse toonde voor het eerst meer te kunnen dan je van een ploeg op de dertiende plaats zou verwachten.


Dat Heracles 'als poep speelde', zoals trainer Peter Bosz het spel van zijn eigen ploeg samenvatte, was de verdienste van Vitesse. Want ook al viel er nog van alles aan te merken op het spel, de defensie bleek na een weekje Ferrer bijna ondoordringbaar.


Dat was opvallend, want de achterste linie bestond uit dezelfde spelers die een week eerder tegen VVV soms slordige fouten maakten. Anders dan in Venlo, werden de foutjes nu gecompenseerd door de rugdekking van de medespelers.


In Venlo bleef de schade beperkt tot één tegentreffer, maar dat kwam vooral door het prutswerk van de tegenstander. De veel betere spitsen van Heracles werden in het Gelredome daarentegen nauwelijks gevaarlijk door de goede organisatie van de Arnhemse defensie.


De hand van de rechtsachter (Albert Ferrer) van het grote Barcelona van Johan Cruijff? 'We hebben achterin inderdaad wat tactische omzettingen gedaan', beantwoordde assistent Stanley Menzo de vraag. Ferrer geeft niet graag interviews. Menzo ontkende dat er in de eerste week vooral op de achterhoede was gehamerd. 'Achterin pakten onze aanwijzingen gewoon goed uit.'


In balbezit moesten de spelers nog wennen aan de enthousiaste speelwijze. Eigenaar Zjordania wil in 2013 kampioen van Nederland worden. Trainer Ferrer wil één-keer-raken-voetbal spelen, zoals hij dat bij Barcelona gewend was. En de spelers? De spelers willen niet teleurstellen.


Soms lukte het de middenvelders om snel te combineren. Driehoekjes. Vier, vijf keer kort op elkaar spelen. Meestal om de bal vervolgens weer te verliezen. Dat hinderde niet, zaterdag. Afgaande op het gejuich van de ruim 14 duizend toeschouwers - en de nieuwe trainer - werd er genoten van de acties die wel lukten.


Aanvallend zag Ferrer dat zijn ploeg potentie heeft. Na nauwelijks vijf minuten spelen veroverde Davy Pröpper op het middenveld de bal. Met een diagonale pass in de diepte, stuurde hij Genaro Snijders weg op de linkervleugel. Zoals hij de hele wedstrijd zou volhouden, kwelde Snijders de Almelose defensie met zijn snelheid en behendigheid.


Bij de achterlijn legde hij de bal net niet op maat terug op spits Marcus Pedersen. Ook dat paste overigens in het spelbeeld. De afvallende bal kwam een beetje gelukkig toch terecht bij de meegelopen Pröpper. Met zijn rug naar het doel draaide hij op de rand van het strafschopgebied goed weg bij zijn verdediger. Zonder twijfel vuurde hij de bal in de verre hoek.


Daarna leek er lange tijd weinig aan de hand voor de Arnhemmers. Het veldspel was beter. Julian Jenner en Snijders zorgden voor veel dreiging over de vleugels, zonder echt uitgespeelde kansen te creëren.


Toch verraadde ook de 2-0, vlak voor tijd, dat Vitesse wel degelijk kan voetballen. Met een subtiele steekbal zette Wiljan Pluim Dalibor Stevanovic vrij voor de keeper. Stevanovic omspeelde doelman Remko Pasveer: 2-0. De zichtbaar gespannen Menzo en Ferrer vielen elkaar in de armen.


'De overwinning is nu het belangrijkste', zei Menzo. 'Als alles was gelopen zoals wij wilden, hadden we Heracles weggespeeld en met 6-0 gewonnen. Maar deze wedstrijd geeft ons vertrouwen. Van daaruit bouwen wij verder.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden