Ferrer geldt bij zijn geestverwanten nu natuurlijk voor een martelaar

Ophef over de executie door koning Alfons XIII van Francisco Ferrer, de staatsgevaarlijk geachte vrijdenker en pedagoog.
Fleury-en-Bière, 16 oktober 1909

Des morgens aan het station te Melun en gedurende de treinreis las ik in de krant, dat er den vorigen avond geweldige opstootjes waren geweest te Parijs bij een manifestatie naar aanleiding van den dood van Ferrer, den Spanjaard, die in zijn vaderland de moderne school stichtte. Hij is terechtgesteld.

Bij zijn geestverwanten, de vrijdenkers en de massaopvoeders wier doel het is op systematische wijze in de hun toevertrouwde kinderen elk godsdienstig gevoel uit te roeien, geldt hij nu natuurlijk voor een martelaar.

Hij was een populaire-wetenschap-vereerder, een steunpilaar der Volksuniversiteiten, één die het woord vrijheid, het in zijn vaagheid zoo gevaarlijke woord, tot leuze had gekozen, en met zijn levensbeschouwing de zielen van kinderen vergiftigde, in die broze gemoederen elk verlangen naar hoogheid en heiligheid vernietigde en hun haat en minachting inprentte voor het Christendom.

Moet men er zich dan over verbazen dat zijn vereerders tot imbiciele opstootjes komen als gisteravond te Parijs, waar door manifestanten drie autobussen werden vernield, aldus hun woede koelend omdat zij niet tot vóór het Spaansche gezantschapsgebouw konden doordringen?

Ferrer deed verschrikkelijk kwaad; hij was een oppervlakkig, dom man die meende dat het leven alles en de natuur een soort van redelooze afgod is. De Paus schijnt genade gevraagd te hebben, maar de politiek, de 'raison d'état' eischte de doodstraf. Mij lijkt de agitatie tegen Ferrer al even onnoozel en minderwaardig als de beweging vóór dien man.

Pieter van der Meer de Walcheren (1880-1970), schrijver en latere kloosterbroeder. Fragment uit Mijn dagboek; Brand, 1913.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden