Ferme groeicijfers bij Triodos

Triodos Bank, de bank van antroposofische snit, blijft razendsnel groeien. Niet zozeer ondanks de crisis, maar dankzij. Zelfs het aantal banen groeit; vorig jaar met 16 procent tot 911.

AMSTERDAM - Triodos profiteert van de slechte naam die het bankwezen heeft gekregen. Elke rel over gouden handdrukken of bonussen voor bankiers brengt mensen ertoe hun bankrekening te verplaatsen naar Triodos.


Triodos grossiert in Chinese groeicijfers zoals ze ze in China niet meer maken. Vorig jaar groeide het klantenbestand met 18 procent tot 517 duizend. Komend jaar verwacht de bank weer een groei tot 15 procent. Het balanstotaal groeide met 22 procent. Het toevertrouwd vermogen met 20 procent. De winst met 14 procent. En dat gaat nu al jaren zo door.


De kredietverlening steeg 'slechts' 8 procent. Dat was laag; de afgelopen jaren lag dat cijfer ook weleens boven de 30 procent. Deels was dat lage cijfer te wijten aan een boekhoudkundige ingreep, maar ook zonder dat zou de groei 'slechts' 14 procent zijn geweest, waar op 15 tot 20 procent was gerekend.


Financiële degelijkheid

De bank is zeer solide. De zogenaamde leverage ratio, een veelgebruikte maatstaf voor financiële degelijkheid, kwam uit op 8,7 procent. De Europese minimumeis bedraagt 3 procent. Dankzij een aandelenemissie in de zomer van vorig jaar is het eigen vermogen nu 655 miljoen. Daardoor slaagde Triodos erin zijn kernkapitaal (core tier 1 capital ratio) op te voeren tot 17,8 procent, wat hoog is. In 2011 was dat nog 14 procent.


Triodos kan ook wat andere banken niet eens durven dromen: aandelen uitgeven. In de zomer haalde het bedrijf 68 miljoen euro op, waardoor het eigen vermogen met 16 procent toenam. Van de aandelen worden alleen certificaten uitgegeven, zodat het stemrecht veilig in handen van een stichting blijft. De certificaten zijn alleen verhandelbaar via de Triodos Bank zelf, en stegen de afgelopen jaren nauwelijks in waarde. Het dividend dat erop wordt uitbetaald, houdt ook niet over: rond 1,65 procent. Maar veel certificaathouders (veelal institutionele beleggers) kopen de stukken vanwege het duurzame karakter van de bank.


Voor het lopende jaar verwacht Triodos een bescheidener groei van het balanstotaal van 5 tot 15 procent. De winst zal worden gedrukt door de bankenbelasting die over dit jaar zal worden geheven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden