Ferd Crone voorgedragen als burgemeester

LEEUWARDEN (ANP) - De 53-jarige Ferd Crone is vrijdag door de gemeenteraad voorgedragen als burgemeester van Leeuwarden. Hij is sinds 1994 lid van de Tweede-Kamerfractie van de PvdA. De econoom is in het parlement woordvoerder financiën, milieubeleid en energie.

Het is de bedoeling dat Crone VVD'er Geert Dales opvolgt. De 55-jarige Dales trad 1 mei 2004 aan als opvolger van oud-minister Margreeth de Boer (PvdA). Hij vertrok 15 juli dit jaar uit Leeuwarden om voorzitter van het college van bestuur van Hogeschool InHolland te worden. Wie de andere kandidaten op de voordrachtslijst waren is niet bekendgemaakt.

De keuze voor Crone deed in Leeuwarden nogal wat wenkbrauwen fronsen. ,,Wie is Ferd Crone'', vroegen verscheidene Leeuwarders zich af. ,,Het is een kanjer en een landelijk bekend politicus'', aldus voorzitter Amarins Dikken van de PvdA-fractie ,,Hij heeft een enorm netwerk in Den Haag en ook in Europa. Hij was kandidaat om minister van Financiën of Economische Zaken te worden. Maar Financiën ging naar Wouter Bos en Economische Zaken naar het CDA'', aldus Dikken.

Jan van Olffen, voorzitter van de vertrouwenscommissie, stelt dat Crone als eigenlijk enige kandidaat een visie presenteerde over de toekomst van de Friese hoofdstad. ,,Hij heeft zich enorm verdiept in de kansen en zwakheden van de stad. Dat maakte diepe indruk'', aldus PvdA'er Van Olffen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden