ReportageApplaus voor de burgemeester

‘Femke moet blijven’, klinkt het ferm buiten het Amsterdamse gemeentehuis

Amsterdammers betuigen woensdag hun steun aan burgemeester Femke Halsema.  Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Amsterdammers betuigen woensdag hun steun aan burgemeester Femke Halsema.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Voor drie mannen was het genoeg met de ‘bakken vol shit’ die burgemeester Halsema over zich heen kreeg, dus organiseerden ze een publiek applaus. Terwijl woensdag in de Stopera het raadsdebat over haar positie wordt gevoerd, staan zij met zo’n tachtig medestanders te ‘klappen voor Femke’.

Terwijl Femke Halsema in het Amsterdamse gemeentehuis vecht voor haar voortbestaan als burgemeester, klinkt buiten het geklingel van pollepels op pannen. Van ‘Femke moet blijven’ gaat het dinsdagmiddag een half uur lang over in ‘bur-ge-mees-ter Fem-ke’ tot het stilistisch toch wat rammelende ‘We gaan nog niet naar huis, want Femke hoort hier thuis.’

‘Reken maar dat ze het binnen gehoord hebben’, zegt Marlou Visser, actief in Amsterdamse vrouwennetwerken. Tevreden constateert ze dat de ongeveer tachtig mannen en (vooral) vrouwen die vandaag ‘klappen voor Femke’, genoeg afstand houden. ‘Anders krijgt Halsema dit straks ook nog eens op haar bord.’

Stronthekel

Het applaus voor de burgemeester is een initiatief van drie jonge mannen die niet langer konden aanzien hoe Halsema door de mangel werd gehaald door niet in te grijpen bij de te drukke betoging op de Dam. Een van hen heet Ozan Kanik en hij is niet bepaald het prototype van de linkse demonstrant. Sterker nog, tot voor kort had de breedgeschouderde taxichauffeur en dj een ‘stronthekel’ aan Femke Halsema.

null Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Het eenrichtingsverkeer, parkeervakken die moeten plaatsmaken voor bloembakken, het weren van auto's uit het Amsterdamse centrum: beroepshalve zit Kanik allesbehalve op een lijn met de burgemeester. Maar na de ‘bakken met shit’ die hij vanuit het land op Halsema zag neerdalen, voelde Kanik zich geroepen iets terug te doen. Met Royke Jhagroe, die hij kent uit het Amsterdamse nachtleven, kwam hij tot een applaus voor de burgemeester. En zonder dat Kanik en Jhagroe het wisten, had projectmanager Jesse Heeringa hetzelfde plannetje bedacht.

Niet op Facebook

Dus smelten hun initiatieven dinsdagmiddag samen. Ze hebben hun applaus vooraf aangemeld bij de gemeente en toestemming gekregen voor honderd betogers, zegt Heeringa. ‘De politie heeft ons zelfs gevraagd de aankondiging van het applaus op Facebook weg te halen, omdat er misschien te veel mensen zouden komen. En we zitten er natuurlijk niet op te wachten dat het juist hier misgaat.’

Zo druk wordt het niet voor de ‘Stopera’. De vrouwen van Keti Koti zijn er onder anderen, om te laten horen dat ze nog steeds achter Halsema staan. Zij speldden haar vorige week de 1873-button (het jaar heeft te maken met het einde van de slavernij) op die Halsema droeg toen ze een kijkje op de Dam kwam nemen. Ook dat leverde haar kritiek op: sympathiseerde Halsema hier niet met de demonstranten? ‘Alsof je tegen de afschaffing van de slavernij kunt zijn’, zegt Jhagroe.

Heldhaftig, vastberaden, barmhartig

Ook Heeringa was op de Dam bij de demonstratie. Het was te druk, beaamt hij. ‘Daarom ben ik ook naar achteren geschoven. Natuurlijk moeten we de anderhalvemeterregel serieus nemen, maar dat geldt ook voor het wereldwijde probleem van racisme. Die twee dingen zitten elkaar nu even in de weg. In Londen en Berlijn waren tienduizenden mensen op de been, daar is niet ingegrepen. Wie hoor je daar nog over?’

null Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

‘Amsterdam had de aftrap, de demonstraties die daarna kwamen konden mooi profiteren van hoe Halsema heeft gehandeld’, vindt Cherida de Ziel. Als gemeentelijk ambtenaar heeft ze een dag vrij genomen om als burger haar stem te laten horen. Ze haalt zelfs de woorden uit het wapen van Amsterdam aan om Halsema de hemel in te prijzen. ‘Heldhaftig, vastberaden en barmhartig, daaraan moest ze zich verbinden om burgemeester te worden van Amsterdam. En dat is precies zoals ze zich heeft opgesteld.’

Meer over Halsema en de kritiek na de Dambetoging:

De Telegraaf laat geen kans voorbij gaan om Femke Halsema aan te vallen. Die heeft na al die jaren het juiste antwoord daarop niet gevonden, bleek uit haar paniekerige appje aan minister Grapperhaus over de berichtgeving van de krant.

Burgemeesters en gemeenten zijn ontstemd over de wijze waarop de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vorige week onder vuur is genomen door Kamerleden: die zijn onbehoorlijk, vinden ze.

Onsmakelijk hoe fatsoenlijke mensen corona-angst omzetten in een morele overtoep, betoogt columnist Sander Schimmelpenninck over de kritiek op Femke Halsema.

In het liveblog volgen we het debat in de Amsterdamse gemeenteraad over de aanpak van Halsema van de drukbezochte demonstratie op de Dam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden