Femke Halsema gaat gedragscode opstellen

Voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema gaat een afspraak uit het regeerakkoord van VVD en PvdA uitvoeren. Halsema (47) leidt de door het kabinet beloofde commissie die een gedragscode op gaat stellen voor woningcorporaties, zorg- en onderwijsinstellingen.

Robert Giebels
Femke Halsema op het congres van GroenLinks in 2011. Beeld anp
Femke Halsema op het congres van GroenLinks in 2011.Beeld anp

Rutte II wil die 'code voor behoorlijk bestuur' om misstanden in de semipublieke sector te voorkomen. Dit naar aanleiding van wanbestuur en zelfverrijking bij de grootste woningbouwvereniging van Nederland, Vestia, en bij de destijds grootste scholenkoepel, Amarantis. 'In een aantal gevallen lijkt het bestuurders en toezichthouders te hebben ontbroken aan een moreel kompas', schrijft minister van Economische Zaken, Henk Kamp (VVD) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister heeft opdracht gegeven tot instelling van de onafhankelijke commissie om zo'n moreel kompas te maken. Die zal het kabinet ook adviseren hoe Rutte II een discussie moet beginnen over maatschappelijk verantwoord handelen in deze sector. Naast Halsema zitten ook bestuursvoorzitter van Hogeschool InHolland, Doekle Terpstra, schrijver Maxim Februari en consultant Marco van Kalleveen in de commissie.

Kamp wil dat de commissie-Halsema voor 1 oktober met de gevraagde gedragscode komt. Die moet 'de bijdrage van semipublieke organisaties aan onze welvaart nog groter maken', schrijft de minister vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Vertrouwen
Onder semipublieke instellingen verstaat Kamp organisaties die tussen overheid en het bedrijfsleven in zitten. Meestal werken deze organisaties als een bedrijf, maar worden geheel of gedeeltelijk gefinancierd met belastinggeld. 'Een gebrek aan vertrouwen belemmert het functioneren van de semipublieke sector.'

Halsema was eerder voorzitter van de onafhankelijke 'Commissie Amarantis' die kwam met een rapport over behoorlijk bestuur in het onderwijs. Daarin kwam de noodzaak van een gedragscode al naar voren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden