Feminisme en wedstrijdsport staan op gespannen voet

De ingezonden brieven van maandag 6 juni.

Foekje Dillema en Fanny Blankers-Koen de twee snelste vrouwen van Nederland, omarmen elkaar in het Olympisch stadion te Amsterdam (Nederland 1948-1950).

Brief van de dag: Zwemsters en feminisme

John Volkers stelt terecht dat Nederland een vrouwentopsportland is ('Medaillespiegel kleurt goud dankzij de vrouwen'). Die traditie gaat echter nóg verder terug dan de door hem genoemde Fanny Blankers-Koen en haar legendarische vier gouden plakken op de Olympische Spelen van Londen.

In de jaren twintig en dertig was Nederland met de VS en Australië hét zwemland, dankzij vele gouden, zilveren en bronzen plakken van een generatie zwemsters. Zus Braun, Rie Mastenbroek en Willy den Ouden zijn daarvan de bekendste namen, maar zij maakten deel uit van een veel groter gezelschap.

Niet het feit dat ze, zoals Volkers biologistisch stelt, 'lang, groot en sterk' waren lag daaraan ten grondslag, maar óók en vooral een goede structuur van dameszwemverenigingen, met vrouwelijke coaches en besturen.

Die verenigingen maakten zwemmen ook voor meisjes uit de lagere klassen toegankelijk en aantrekkelijk. Volkers' klacht dat een feministisch blad als Opzij (te) weinig opheeft met vrouwelijke sportprestaties deel ik, maar ook hier gaat de geschiedenis verder terug: al vanaf eind 19 de eeuw stonden feminisme en wedstrijdsport op gespannen voet met elkaar.

Vrouwen moesten mét en niet tégen elkaar strijden, vonden velen. Toen én nu een gemiste kans om een fascinerend stuk vrouwenemancipatie te laten zien.

Marjet Derks, sporthistorica, Radboud Universiteit Nijmegen

Herzlich willkommen?

Als Duitse toerist in een Nederlandse kustplaats las ik vandaag een stuk in het Magazine van de Volkskrant: Mac van Dinther bezocht een restaurant in Bruinisse 'in het land van zee en strand, krabben en kreeften, mosselen en oesters'. Maar er is ook een schaduwkant: 'Plus Duitsers en dronkemannen.' Dat denk je tenminste. Maar nee, hoor: 'Daar is niks van te merken in Bruinisse.' Wat een geruststelling toch.

Christoph Driessen, Keulen

Griekenland (1)

Dank voor de editie van Vonk (4 juli) over Griekenland en de euro, in het bijzonder de gedurfde en boeiende visie van Yvonne Hofs over het mislukken van de muntunie. Ik raad de hoofdredactie aan haar artikel zo snel mogelijk te vertalen in het Duits, Frans en Italiaans en te sturen naar de landelijke kranten in die landen. De lezers kunnen dan alvast de discussie starten om plannen te ontwikkelen voor een euro-exit voor alle euro-landen. Dan is het misschien nog niet te laat.

Ton Grauwen, Purmerend

Griekenland (2)

Na alle beschouwingen en commentaren over de Griekse crisis kun je bijna alleen maar de loftrompet uitsteken over de nationale munt, en constateren dat de euro werkt als een groot, ongrijpbaar kwaad. Het vertroebelt de discussie, zaait verdeeldheid binnen de EU en zet de democratie bij het vuilnis.

Wat een 'vinding' is dat toch, het hebben van een eigen munt - graadmeter voor hoe de nationale economie en de overheidsfinanciën ervoor staan, en als zodanig voor de keuzen die bij verkiezingen door de eigen bevolking kunnen worden gemaakt.

Zonder toetreding tot de euro was Griekenland nooit in de huidige deplorabele toestand terecht gekomen en de EU niet in de chantabele positie waarin ze nu verkeert.

Banken hadden dan nooit kunnen en willen lenen wat Griekenland nu niet kan terugbetalen. Duitsland heeft als grootste crediteur natuurlijk boter op zijn hoofd. Je zou willen dat met name ondernemers uit Duitslands succesvolle maakindustrie zelf eens bij hun banken informeren: 'Zeg, wat doen jullie eigenlijk met ons geld?'

Ralph Panhuyzen, Haarlem

Griekenland (3)

In een verder onderhoudend artikel is het wel lachen als Yvonne Hofs de noord-Europese banken (zoals ook ABN/AMRO) vrij pleit van elke verantwoordelijkheid. De Grieken zijn immers zelf in eerste instantie de leningen aangegaan. Zeker, maar de banken wisten dat er een garantie van de Eurolanden achter zat.

Hofs geeft hiermee iedere bank een vrijbrief voor de toekomst. Ze mogen aan iedereen geld lenen (zo lang het maar door de staat wordt gedekt). Ik zal de tip door geven aan de dakloze man die altijd bij mijn supermarkt staat. Hij is bijna een metafoor geworden voor de Griekse toekomst.

Wat heeft Hofs met risicovrij ondernemen? Zo wil ik ook wel naar het casino: als ik verlies betalen jullie en als ik win hou ik het lekker zelf.

P. Gieske, Amsterdam

Griekenland (4)

Vonk over Griekenland was super! Voor dit soort achtergrond informatie lees ik al 43 jaar 'mijn' Volkskrant. Wat zat de achtergrondinformatie over Griekenland in Vonk gevarieerd, informatief sterk en goed leesbaar in elkaar. (Ondanks het gelijk van Wilders). Proficiat. Ben benieuwd naar de reacties.

Piet Kroft, Venray

Onder professoren

Om het andere Volkskrantartikel wordt tegenwoordig een hoogleraar aangehaald dan wel geïnterviewd. Volgens mij de snelst groeiende beroepsgroep van Nederland. Hoeveel van die lui zijn er inmiddels en krijgen ze allemaal van Jetje of worden ze ook op een andere manier bekostigd?

Nu is Ionica Smeets ook al toegetreden tot het uitdijende korps. Proficiat, Ik blijf toch een groot fan van haar artikelen.

Sjaak van Pelt, Voorburg

Oog voor detail

Zaterdag lees ik als eerste "Oog voor detail" van Wieteke van Zeil. Hoewel ik veel musea bezocht heb verrast ze me steeds weer en leert ze me steeds beter te kijken. Dank!

Riet Sneep, Amstelveen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden