Felle strijd tussen Hamas en Abbas over politiemacht

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft vrijdag zijn veto uitgesproken over het voornemen van het Hamas-kabinet in de Gazastrook een politiemacht op te zetten onder Abu Samhadana, de commandant van de militie Volksverzetscomités....

Van onze correspondent Alex Burghoorn

Het veto van Abbas tekent de hevige strijd om de macht in de Palestijnse Autoriteit tussen de president van Fatah en de regering van Hamas. ‘Alle officieren, soldaten en veiligheidspersoneel’, schreef Abbas, ‘wordt gevraagd zich niet te houden aan deze besluiten (van Hamas)’. Als president heeft Abbas zeggenschap over alle ambtelijke topbenoemingen.

De Hamas-minister van Binnenlandse Zaken, Said Siyam, had Abu Samhadana donderdag gevraagd een nieuw politiekorps op te zetten, samengesteld uit leden van milities in Gaza. De taak van het korps zou bestrijding van criminaliteit en handhaving van de orde zijn.

Het oprichtingsplan komt voort uit de problemen die Hamas ondervindt bij het voeren van gezag over de bestaande politiediensten, waar Fatah-aanhangers veruit in de meerderheid zijn.

Abu Samhadana staat op de tweede plaats van de Israëlische lijst met meest gezochte Palestijnse militanten – hij heeft al een Israëlische liquidatiepoging overleefd. Zijn Volksverzetscomités zijn vaak betrokken bij beschietingen van Israël met Qassam-raketten, hebben Israëlische tanks opgeblazen en worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op een Amerikaans konvooi in Gaza in 2003. ‘We hebben nog oude rekeningen te vereffenen met deze moordenaar’, zei de Israëlische minister Ze’ev Boim vrijdag.

De Islamitische Jihad heeft vrijdag naar eigen zeggen voor de tweede keer een Katjoesja-raket van Russische makelij afgeschoten op de Israëlische stad Ashkelon. Israël heeft geen raketbeschieting waargenomen.

Het gebruik van Katsjoesja-raketten is nieuw in de Gazastrook, waarvandaan alleen zelfgemaakte Qassams zijn afgeschoten. Op de Israëlische verkiezingsdag, 28 maart, vuurde de Islamitische Jihad de eerste Katsjoesja af.

Het Israëlische leger oefent momenteel voor een mogelijke invasie van de Gazastrook als antwoord op de aanhoudende beschietingen, heeft generaal Yoav Gallant vrijdag in de krant Maariv gezegd. ‘Als de beschietingen ondraaglijk worden, inclusief het afvuren van Grad-raketten en Katsjoesja’s over langere afstanden, dan zullen we serieus een grondoperatie overwegen. Ik kom liever niet in die situatie, maar als we ertoe worden gedwongen, dan hebben we een plan om de Gazastrook te veroveren.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden