Felle strijd in Irak aan twee fronten

Soennitische en shi'itische strijders hebben dinsdag in Irak zware gevechten geleverd met coalitietroepen. Door de escalatie van geweld onder aanhangers van de shi'itische leider Al-Sadr is een tweede front ontstaan....

In het soennitische Falluja voerden de Amerikanen een groot offensief uit. Bij gevechten in het nabij gelegen Ramadi zijn naar schatting tien Amerikaanse commando's gedood, heeft een functionaris van het Pentagon gemeld. Elders zijn Amerikaanse, Britse, Oekraïense, Spaanse en Italiaanse troepen beschoten door shi'ieten.

President Bush en premier Blair komen volgende week in spoedoverleg bijeen. De strijd in Irak is in een nieuwe fase beland nu het verzet niet alleen wordt gepleegd door soennitische getrouwen van Saddam Hussein, maar ook door shi'ieten. Het arrestatiebevel dat de VS hebben uitgevaardigd tegen Al-Sadr zal het geweld mogelijk verder doen oplaaien.

Met tanks, helikopters en legervoertuigen omsingelden troepen van de VS Falluja. Aanleiding is de moord vorige week op vier Amerikanen van wie de verkoolde lijken werden opgehangen. Vanuit het noorden van de stad werden de Amerikanen bestookt, waarna gevechten losbarstten.

Gevechten met shi'itische aanhangers van Al-Sadr vonden plaats in Bagdad, Najaf, Al-Kut, Nasiriyah, Diwaniyah, Amarah en Basra. Het shi'itisch verzet ontbrandde zondag, nadat de Amerikanen een medewerker van Al-Sadr hadden gearresteerd en het shi'itisch weekblad Al-Hawza was gesloten. Gisteren werden in Bagdad drie Amerikanen gedood.

Al-Sadr heeft zijn schuilplaats in een moskee in Kufa verlaten en zou nu verblijven in Najaf. 'Ik sterf liever dan dat ik mij laat arresteren. Het Iraakse volk moet zich verdedigen met alle middelen die beschikbaar zijn', zei Al-Sadr.

De Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, erkende in een interview met het tv-station ABC dat de situatie zeer ernstig is. 'We hebben problemen, dat valt niet te ontkennen.' De legerleiding buigt zich momenteel over de vraag of versterkingen noodzakelijk zijn. Minister van Defensie Donald Rumsfeld zei dat het Witte Huis bereid is extra troepen te sturen. Op dit moment heeft de VS 135 duizend militairen in Irak.

In Al-Kut werd een Oekraïense militair gedood door Iraakse strijders. In Amarah doodden Britse militairen vijftien Irakezen. In Nasiriyah werden vijftien Irakezen gedood door Spaanse militairen.

Minister van Defensie Kamp zei dat de veiligheidmaatregelen voor Nederlandse militairen zijn verscherpt. De Tweede Kamer wil volgende week een spoeddebat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden