NieuwsFilipijnen

Felle protesten na sluiten grootste tv-zender Filipijnen

‘ABS-CBN stopt ermee.’ Jongstleden dinsdag even voor 20.00 uur lokale tijd verscheen deze tekst op het beeldscherm van miljoenen Filipino’s. De grootste televisie- en radiozender van het Aziatische land moest op zwart nadat de vergunning na 25 jaar was verlopen.

Jeroen Visser
Medewerkers van ABS-CBN demonstreren. Beeld AFP
Medewerkers van ABS-CBN demonstreren.Beeld AFP

Het Filipijnse parlement had een besluit over de kwestie wekenlang voor zich uit geschoven. Toch kwam de sluiting als een grote verrassing, omdat de Nationale Telecommunicatie Commissie (NTC) onlangs had aangekondigd een tijdelijke vergunning af te geven. Waarom de NTC op het laatste moment anders besloot, is niet duidelijk.

De laatste keer dat ABS-CBN op zwart ging was in 1972, toen dictator Ferdinand Marcos de macht greep en de zender verbood. Na de democratische revolutie in 1986 begonnen de uitzendingen weer en groeide ABS-CBN uit tot het best bekeken tv-station van het land, met zowel nieuwsprogramma’s als zeer populaire soapseries. Door de sluiting zitten meer dan 11 duizend werknemers zonder werk.

Veel critici wezen de afgelopen dagen op de gespannen verhouding tussen de Filipijnse president Rodrigo Duterte en de zender. Volgens Duterte was ABS-CBN tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen in 2016 op de hand van zijn tegenstander. Nadat Duterte was verkozen, dreigde hij met wraakacties als het station geen excuses zou aanbieden. Human Rights Watch spreekt van ‘een zware klap voor de persvrijheid’.

Ook een andere kritisch medium, de nieuwssite Rappler, werd in 2018 gepest met het intrekken van zijn vergunning. Duterte had de site, die onder meer zeer kritisch was over het door de president aangemoedigde politiegeweld tegen drugsdealers, een ‘verspreider van nepnieuws’ genoemd, die ‘vuilnis en smerigheid in de rondte strooit’. Rappler ging in beroep en kreeg de vergunning terug, maar tegen eigenaar Maria Ressa, oud-journaliste van ABS-CBN, lopen nog diverse rechtszaken.

De woordvoerder van de president benadrukte woensdag dat Duterte ‘neutraal’ is in deze kwestie. ‘De parlementariërs hoeven zich geen zorgen te maken over wat de president vindt. Ze moeten op basis van hun geweten stemmen.’

Het sluiten van de zender leidde de afgelopen dagen tot een golf van woedende reacties onder politici, beroemdheden en journalisten. Volgens vicepresident en oppositieleider Leni Robredo zullen er doden vallen nu Filipino’s het tijdens de coronacrisis zonder ABS-CBN moeten doen. Volgens haar gaf de zender mensen die hulp nodig hadden een podium en hielpen de uitzendingen bij de strijd tegen het virus. ‘De vrije verspreiding van informatie redt levens’, aldus Robredo.

Veel volksvertegenwoordigers proberen de schuld in de schoenen van de NTC te schuiven. Zo noemde een lid van de regeringscoalitie het besluit van de commissie ‘een aantasting van de jurisdictie van het parlement’. ‘We snappen niet waarom de NTC geen tijdelijke vergunning heeft afgegeven. Dat moet de commissie uitleggen’, aldus Franz Alvarez.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden