Felle protesten bij ondertekening akkoord Curaçao

Het akkoord over de ontmanteling van de Nederlandse Antillen is ondertekend. Een bommelding en felle protesten verstoorden de bijeenkomst op Curaçao.

Van onze correspondent Jean Mentens

Deze woorden van Bijleveld stonden in sterk contrast met het luidruchtig protest van de oppositie die volhoudt dat de zelfstandigheid van Curaçao verkocht is aan Nederland voor de prijs van de schuldsanering en dat er sprake is van ‘herkolonisatie’ in plaats van een groei naar autonoom land.

De RTC ging over de vraag of de staatsregelingen en organieke wetten van de aanstaande nieuwe landen Curaçao en St. Maarten overeenstemmen met wat daar eerder is over afgesproken en waar drie jaar lang vaak moeizaam en intensief transatlantisch over is onderhandeld. Als de RTC positief oordeelde kon de ontmanteling van het land ‘Nederlandse Antillen’ beginnen.

Toekomst
De bommelding en de daaropvolgende evacuatie van tientallen politici en ambtenaren naar een militaire kazerne om rustig te kunnen vergaderen, ontlokte RTC voorzitter Jan Peter Balkenende de vraag of dat nou wel het Curaçao was dat de tegenstanders van het staatkundige proces voor ogen hadden als toekomst voor hun eiland. Balkenende laakte ook het gebruik van de jodenster bij de demonstraties.

]]>

Tegen de avond werd de RTC succesvol afgesloten op de marinebasis van Parrera. De politici van alle eilanden benadrukten dat bij de staatkundige hervormingen enkel het belang van de bewoners voorop staat. Of dat ook zo wordt beleefd door de Curaçaose bevolking zal moeten blijken op een referendum over het resultaat van deze RTC dat wordt gehouden in april 2009.

Over het tijdstip dat St. Maarten een zelfstandig land kan worden was vorige week nog discussie in de Tweede Kamer. Balkenende zei daarover op het eind van de RTC dat het proces niet uit de pas liep met dat van Curaçao. ‘In de komende maanden bij de implementatie van wat allemaal is afgesproken over goed bestuur, financiële verantwoordelijkheid en een goed functionerende politie en justitie, zal blijken of dat ook zo kan blijven’, aldus de premier. Over een datum dat de verzelfstandiging van de landen Curaçao en St. Maarten definitief op een RTC kan afgetimmerd worden wilde hij het nog niet hebben. Op de eilanden hoopt men zover te zijn in het voorjaar van 2010.

.

Protest en aanhoudingen maandagavond bij het WTC in Willemstad, Curacao, voor aanvang van de Ronde Tafel Conferentie. Door de protesten en een bommelding is de conferentie verplaatst naar Marinebasis Parera. (ANP) Beeld
Protest en aanhoudingen maandagavond bij het WTC in Willemstad, Curacao, voor aanvang van de Ronde Tafel Conferentie. Door de protesten en een bommelding is de conferentie verplaatst naar Marinebasis Parera. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden