Felle oproep Rode Kruis aan Israël en Hamas

Het Internationale Rode Kruis (ICRC) doet een dringende oproep aan Israël en Hamas om onderscheid te maken tussen burgers en militairen bij hun aanvallen. Een militaire aanval waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen militaire doelen en burgers is volgens het Rode Kruis een oorlogsmisdaad.

Palestijnen huilen bij de lichamen van hun familieleden die bij een bombardement om het leven zijn gekomen.Beeld ap

De strijdende partijen moeten afzien van een aanval of die tijdelijk opschorten, wanneer het risico te groot is op buitensporige schade aan burgers en burgerdoelen, aldus Boukje Pieters, specialist in humanitair oorlogsrecht bij het Nederlandse Rode Kruis. Ook zouden de strijdende partijen meer voorzorgsmaatregelen moeten treffen bij hun aanvallen om te voorkomen dat er burgerslachtoffers bij vallen.

De organisatie maakt zich zorgen om de hevigheid van het geweld en de aanvallen op burgers, burgerdoelen, hulpverleners van het Rode Kruis en ziekenhuizen. Daarnaast zijn al tien ambulances getroffen door het geweld, waarvan zeven niet meer inzetbaar zijn.

Ziekenhuis beschadigd
Het Al-Quds-ziekenhuis, dat de afgelopen jaren is gerenoveerd met steun van het Nederlandse Rode Kruis, werd vandaag beschadigd door bombardementen, meldde het ICRC. 'Een aanval moet in verhouding staan tot het te bereiken doel', aldus Pieters. De hulporganisatie eist dat dit zogenoemde proportionaliteitsbeginsel steeds in acht wordt genomen door Israël en Hamas.

Vorige week verklaarden de Verenigde Naties dat alles erop wijst dat Israël met de aanvallen op de Gazastrook het internationaal recht schendt en oorlogsmisdaden pleegt. Ze veroordeelden ook de beweging Hamas wegens het beschieten van Israël met raketten.

Het huidige conflict in de Gazastrook duurt nu langer dan die van 2 en 6 jaar geleden. In 2012 duurde de strijd 8 dagen, 4 jaar eerder eindigde het Israëlische offensief pas na 22 dagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden