Felle kritiek van VS op regering in Bagdad

De Iraakse regering van premier Nouri al-Maliki heeft een ‘buitengewoon teleurstellende’ vooruitgang geboekt bij het verzoenen van de sjiieten en de soennieten....

AP en Reuters

‘De vooruitgang op nationaal niveau is buitengewoon teleurstellend en frustrerend voor alle betrokkenen’, aldus Crocker in ongewoon harde bewoordingen. ‘Voor ons, voor de Irakezen en voor de Iraakse leiders. We verwachten vooruitgang. Onze steun is echter niet een blanco cheque.’

Crocker moet in september, samen met de hoogste commandant in Irak David Petraeus, in Washington verslag uitbrengen of er voldoende vooruitgang wordt geboekt in de oorlog. Politieke verzoening vormt een van de belangrijkste punten van de evaluatie.

De kritiek van Crocker komt op een moment dat de regering van Al-Maliki verder uiteenvalt door politieke twisten. Het kabinet bestaat nu, door het opstappen van soennitische politici, alleen nog maar uit sjiieten en Koerden.

President Bush erkende dinsdag in Canada dat in het Witte Huis frustratie bestaat over de Iraakse regering. Bush: ‘De fundamentele kwestie is of de regering reageert op de eisen van het volk. En als de regering niet reageert (...) zal zij worden vervangen. Het is aan het Iraakse volk dat besluit te nemen, niet aan Amerikaanse politici.’

In Bagdad begon dinsdag het derde proces tegen vertegenwoordigers van het voormalige Iraakse regime. Saddam Husseins neef Ali Hassan al-Majid, bijgenaamd Ali Chemicali, en veertien andere voormalige overheidsfunctionarissen moeten zich verantwoorden voor het brute neerslaan va een sjiitische opstand in 1991.

Deze brak uit in het zuiden nadat het Amerikaanse leger Saddams troepen tijdens de Golfoorlog had verjaagd uit Koeweit. Bij het neerslaan van de opstand, zouden zo’n 100 duizend sjiieten door het Iraakse leger zijn gedood.

Saddams nederlaag werd door de Koerden in het noorden en de sjiieten in Zuid-Irak aangegrepen om veertien van de achttien Iraakse provincies te veroveren. In het noorden creëerden de Amerikanen een safe haven voor de Koerden, maar in het zuiden vielen de sjiitische opstandelingen ten prooi aan de troepen van Saddam.

Saddam en drie hoge functionarissen van zijn regime werden opgehangen na schuldig te zijn bevonden aan de moord in 1982 op 148 sjiieten uit Dujail, waarover het eerste proces werd gehouden.

De tweede zaak betrof de moord op meer dan honderdduizend Koerden bij een gifgasaanval op het Koerdische dorp Anfal in de jaren '80. Al-Majid, die aan zijn hoofdrol bij deze massamoord zijn bijnaam overhield, werd bij dat proces ter dood veroordeeld.

Zolang zijn hoger beroep loopt, moet hij ook in de nieuwe zaak terechtstaan. Hetzelfde geldt voor twee andere verdachten die in dit proces ter dood zijn veroordeeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden