Felle kritiek Van Middelkoop op rol Kamer bij Kunduz

Oud-defensieminister Eimert van Middelkoop heeft flinke kritiek op de manier waarop de Tweede Kamer omgaat met het kabinetsbesluit over de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz. Volgens hem is het parlement te veel op de stoel van de regering gaan zitten door allerlei veranderingen te willen om partijpolitieke of binnenlandse politieke redenen.

Oud-minister van Defensie Eimert van Middelkoop. © anp

Van Middelkoop stelt dat in een interview in het VPRO-radioprogramma Argos dat morgen wordt uitgezonden. Hij vindt dat de Kamer een besluit van het kabinet moet nemen zoals het er ligt en niet moet gaan 'winkelen in zo'n besluit' door er dingen uit te halen of te verbeteren. 'Dat is in feite wat nu gebeurd is onder leiding van GroenLinks. Ik vind dat verkeerd', aldus Van Middelkoop.

Steun

Het minderheidskabinet van VVD en CDA had van GroenLinks, de ChristenUnie en D66 steun nodig voor de nieuwe missie, omdat gedoogpartner PVV en de PvdA en SP er tegen waren. In de onderhandelingen die volgden legden vooral GroenLinks en ChristenUnie aanvullende eisen op tafel, onder meer over de duur en inhoud van de politietraining en de civiele taken die de agenten krijgen. Na toezeggingen daarover van het kabinet gingen de partijen eind januari onder voorwaarden akkoord met de missie. De Tweede Kamer spreekt er dinsdagavond opnieuw over. Dan moet blijken of de partijen vinden dat voldoende tegemoet is gekomen aan hun wensen.

Van Middelkoop (ChristenUnie) vreest dat de gang van zaken leidt tot een ontsporing van de zogeheten artikel 100-procedure die voor de uitzending van militairen geldt. Dat artikel is mede op zijn initiatief (toen hij nog Tweede Kamerlid was) aan de grondwet toegevoegd en houdt in dat de Kamer voorafgaand aan buitenlandse missies hierover wordt geïnformeerd. De Kamer moet zich volgens de oud-minister realiseren dat zo'n besluit zorgvuldig is voorbereid in internationaal verband en op grond van militair advies. Het parlement moet alle gegevens controleren en toetsen, maar de verleiding weerstaan 'om een beetje op de stoel van of de Commandant der Strijdkrachten of de regering te gaan zitten om iets aan die missie te veranderen om partijpolitieke of binnenlandse politieke redenen'.

Gebakken peren

Van Middelkoop voorspelt dat de ministers de komende jaren 'een beetje met de gebakken peren zitten'. Maar het besluit is wel genomen en zal volgens hem dus ook worden uitgevoerd. 'Dat lijkt me wel zo verstandig. Daar kun je ook als Kamer niet telkens weer op terugkomen.'

Volg de Volkskrant op Twitter

Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden