Felle kritiek op verbod communistische partij in Oekraïne

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft felle kritiek geuit op het verbieden van de communistische partij. Een rechtbank in Kiev gaf woensdag het groene licht voor het verbod. De regering beschuldigde de partij van het aanwakkeren van het separatisme en het conflict in het oosten van Oekraïne.

Bert Lanting
Aanhangers van de Oekraïense communistische partij in het voorjaar van 2015 Beeld epa
Aanhangers van de Oekraïense communistische partij in het voorjaar van 2015Beeld epa

Het verbod vloeit voort uit een viertal omstreden wetten die het Oekraïense parlement eerder dit jaar heeft aangenomen. Doel van de zogenoemde 'decommuniseringswetten' is het Sovjetverleden voorgoed achter zich te laten. Onder de wetten is het organisaties verboden het woord 'communistisch' in de naam te dragen. Ook werd het strafbaar Sovjetsymbolen te gebruiken, zoals de hamer en sikkel of het volkslied van de Sovjet-Unie. Hetzelfde geldt voor het vertonen van Nazi-symbolen.

Tegelijkertijd werd het verboden de rol van twee omstreden ultranationalistische organisaties in de strijd voor de onafhankelijkheid te ontkennen. Daarbij ging het om de Organisatie van Oekraïense Nationalisten (OUN) en het Oekraïense Opstandelingenleger (UPA), die echter allebei tijdens de Tweede Wereldoorlog ook een dubieuze rol hebben gespeeld.

Volgens John Dalhuisen van Amnesty International vormt het verbod op de communistische partij een 'gevaarlijk precedent'. 'Uiting geven aan je mening zonder bang te hoeven zijn voor vervolging was een van de beginselen waarvoor de EuroMaidan-beweging stond. Het verbieden van de communistische partij staat daar haaks op.'

De communistische partij heeft steeds geweigerd haar naam te veranderen. Het verbod betekent dat de partij,die in 2012 nog ruim honderdduizend leden telde, niet meer mag meedoen aan de verkiezingen. Volgens de regering stond de partij achter de opstand van pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne, nadat president Janoekovitsj begin 2014 door de EuroMaidan-beweging ten val was gebracht.

Een aanhanger van de communistische partij met een portret van Lenin Beeld epa
Een aanhanger van de communistische partij met een portret van LeninBeeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden