Felle kritiek op plannen voor verlofspaarregeling

De levensloopregeling, een van de speerpunten van het kabinetsbeleid, zal vooral worden gebruikt door welgestelde oudere mannen, is financieel oninteressant en zal tot een administratieve chaos leiden, zo voorspellen deskundigen...

Ze spuiden hun kritiek maandag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Het kabinet hoopt dat burgers met de levensloopregeling individueel gaan sparen voor verlof voor belangrijke momenten in de 'levensloop'.

Het zorgen voor kinderen of ouders, een studiejaar of een wereldreis, het zou allemaal gefinancierd moeten worden met de levensloopregeling. De premie wordt aftrekbaar van de belasting.

De levensloopregeling komt in plaats van de fiscale steun aan VUT en prepensioen, die in 2006 komt te vervallen. Het kabinet trekt er jaarlijks tweehonderd miljoen euro voor uit. Werknemers kunnen elk jaar maximaal 12 procent van hun inkomen opzij leggen, om gedurende hun werkzame leven drie keer ruim twee jaar met verlof te gaan tegen 70 procent van hun salaris.

De deskundigen die maandag bijeenkwamen, lieten weinig van de plannen heel. Het dodelijkst is wellicht de opmerking van Wim Boonstra, chef-econoom van de Rabobank, dat de bank de klanten zal adviseren de regeling niet te gebruiken. Sterker: 'De wettelijke zorgplicht dwingt ons de klant te zeggen dat het geen goed product is', aldus Boonstra.

Als er al iemand gebruik van zal maken, concluderen het Centraal Planbureau en het Sociaal en Cultureel Planbureau, dan is dat waarschijnlijk een man, hoogopgeleid, goedverdienend, die spaart voor zijn vervroegd pensioen.

De constatering is pijnlijk omdat het kabinet ervan uitgaat dat de regeling meer vrouwen aan het werk zou houden. Maar dat gebeurt waarschijnlijk niet omdat veel vrouwen geen 12 procent van hun inkomen kunnen sparen voor de regeling: ze stoppen tijdelijk met werken.

De levensloopregeling kan ook niet zo snel worden ingevoerd als het kabinet wil, waarschuwen banken en verzekeraars, die de regeling moeten gaan uitvoeren. Volgens Herman Kappelle, directeur juridische en fiscale zaken bij Aegon, is een overgangstermijn van een jaar volstrekt onvoldoende. Volgens hem is er voor de voorbereidingen minstens drie jaar nodig. Het kabinet stelt voor de levensloopregeling op 1 januari 2006 te laten ingaan.

Tijdens de hoorzitting stonden ook de kabinetsplannen voor VUT en prepensioen ter discussie. Door het afschaffen van de fiscale steun voor prepensioen, zoals het kabinet wil, dreigt een administratieve chaos voor de pensioenfondsen, waarschuwt voorzitter Neervens van pensioenfonds ABP. De pensioenfondsen moeten twee administraties gaan voeren voor belaste en onbelaste pensioenuitkeringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden