Felle brand in Hoofddorp door gezinslid aangestoken

Politie en justitie in Haarlemmermeer gaan ervan uit dat bij de felle woningbrand in Hoofddorp, waarbij maandagnacht vijf mensen om het leven kwamen, sprake is geweest van een gezinsdrama. Burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer maakte dit dinsdagavond bekend tijdens een persconferentie in Hoofddorp.

AMSTERDAM - Volgens hoofdofficier van justitie Jeroen Steenbrink zijn er sporen gevonden van brandstichting, maar geen aanwijzingen dat hierbij iemand van buiten is betrokken. Steenbrink acht het op grond van de eerste onderzoeken 'zeer waarschijnlijk' dat een van de gezinsleden de brand zelf heeft gesticht.


In de woning werd onder meer een jerrycan gevonden. De vijf slachtoffers moeten vrijwel tegelijk in de woning zijn overleden. Bij de brand in de wijk Toolenburg, die kort voor twee uur in de nacht na een explosie begon, kwamen een 43-jarige man uit Irak, een 35-jarige vrouw uit Rusland en hun drie in Nederland geboren kinderen van 7, 9 en 11 jaar om het leven. Ze leefden sinds 2000 in Nederland, en sinds 2010 aan de Haya van Somerensingel.


Omwonenden getuigden dinsdag van een harde, doffe klap, kort luid gegil, en vervolgens stilte. De brandweer was binnen tien minuten aanwezig, maar kon vanwege de felle brand niet direct naar binnen. Het vuur was snel onder controle. Binnen werden de levenloze lichamen van de vijf gezinsleden aangetroffen.


Burgemeester Weterings had op een eerdere persconferentie dinsdag al verteld dat bij de politie ongeveer een maand geleden een melding was binnengekomen van het gezin. Maar na overleg met de ingeschakelde hulpverleners van Jeugdzorg en maatschappelijk werk bleek dat het gezin de problemen liever zelf aanpakte. 'We hebben dus één melding gekregen, waarop ook is gehandeld', aldus de burgemeester.


Volgens Weterings stond het gezin goed bekend in de wijk en had het een goede band opgebouwd met wijkbewoners. Vrijdag worden herdenkingsbijeenkomsten gehouden op de montessorischool van de kinderen en in de protestantse kerk. Wanneer de slachtoffers worden begraven, is nog niet bekend.


In de buurt is geschokt op het drama gereageerd. Er gingen volgens buurtbewoners wel geruchten over problemen binnen het gezin, ook financieel, maar niemand had het idee gehad dat die zo ernstig waren.


Experts hebben het huis minutieus doorzocht op sporen. De lichamen van de slachtoffers lagen al die tijd in de zwartgeblakerde woning. In de loop van de avond werden de lichamen uit de woning gehaald.


Bij gezinsdrama's komt het soms voor dat een van de ouders, of beiden, wanhopig geworden door financiële of andere problemen, hun kinderen doden en daarna zichzelf. In het voorjaar van 2005 doodde een Hilversumse politieman zijn vrouw en drie kinderen, waarna hij de hand aan zichzelf sloeg.


Hoofddorp werd al in 1997 opgeschrikt door een familiedrama. Vanuit de wanhoop over het niet verwerken van een aan leukemie gestorven kind, doodden een tandarts en zijn vrouw hun drie kinderen en probeerden zichzelf van het leven te beroven. Ze werden veroordeeld. In 2000 pleegde de vader alsnog zelfmoord.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.