Felle aanval Trump op 'bimbo' Megyn Kelly in ruzie om debat

Boycot kan Republikeinse koploper kiezers kosten

Donald Trump schitterde vannacht door afwezigheid op het laatste Republikeinse debat voor de stemming in Iowa. Terwijl zijn grote concurrent Ted Cruz meteen grapte dat hij Trumps 'persoonlijke beledigingen' miste, haalde de miljardair vlakbij miljoenen op voor oorlogsveteranen. Volgens menig deskundige heeft Trump een cruciale fout gemaakt door het debat te boycotten.

Donald Trump praat met football-spelers van de University of Iowa na afloop van een toespraak in Iowa City. Beeld AFP

Trump besloot woensdag tot de boycot hoewel hij is verwikkeld in een spannende nek-aan-nekrace met senator Cruz in Iowa, waar maandag de voorverkiezingen voor het presidentschap beginnen.

De miljardair bleef weg omdat hij vindt dat Fox-presentatrice Megyn Kelly, met wie hij in augustus fel botste, partijdig is. Zij confronteerde Trump toen in het eerste Republikeinse debat met zijn weinig vleiende opmerkingen uit het verleden over vrouwen. Zo noemde Trump actrice Rosie O'Donnell ooit een 'vet varken'. Andere vrouwen waren in zijn ogen 'slonzen'.

'De olifant in de kamer die er niet is', zo noemde Kelly de miljardair bij het begin van het debat. Uren eerder had de man die president van 's werelds enige supermacht wil worden, opnieuw hard uitgehaald naar de Fox-ster. Trump retweette een tweet met de vraag 'En dit is de bimbo die presidentiële vragen stelt?' De tweet was voorzien van foto's van Kelly, uit een interview met het blad GQ, in uitdagende poses. 'Zij bekritiseert Trump vanwege het zien van vrouwen als object', luidt de kop boven de foto's. Gevolgd door: 'Op deze manier poseert ze voor GQ Magazine.'

De boycot is uiterst risicovol voor Trump. Het debat waarin hij slaande ruzie kreeg met Kelly, trok 24 miljoen kijkers. Verwacht werd dat nu nog meer Amerikanen zouden kijken. 'Als hij Iowa verliest, zal hij te boek staan als een tactische gek die de meest stompzinnige fout van de verkiezingen heeft gemaakt', waarschuwde Jim Newell van Slate Magazine donderdag. 'Een fout die voorkomen kon worden. Dit is de grootste gok tot nu toe van Donald Trump. Als het werkt, is hij sterker dan ooit.'

Cruz en de andere Republikeinse kandidaten zien het gevaar voor Trump ook en maken daarom dankbaar gebruik van de boycot om hem neer te zetten als een 'lafaard' die bang is voor een tv-journalist. 'Wegloper Donald', zo noemt de aartsconservatieve Cruz de miljardair op Twitter. 'Iedereen die Iowa wil winnen, is het aan de mannen en vrouwen verplicht om vragen te beantwoorden', aldus Cruz. 'Hij rent weg', benadrukte senator Rand Paul, ook een presidentskandidaat.

Beeld VK-graphics

'Bimbo'

Trump trok zich echter niets aan van de kritiek. In een interview met de bevriende Fox News-presentator Bill O'Reilly verhevigde hij juist de aanvallen op Kelly.

'Ik heb nul respect voor Megyn Kelly', aldus Trump tegen O'Reilly. 'Ze wordt flink overschat. Haar vraag indertijd was belachelijk.' Eerder op de dag zei Trump provocerend in een tweet dat hij Kelly nu geen 'bimbo' (dom blondje) wilde noemen, omdat 'dit niet politiek correct is'.

Om ervoor te zorgen dat het Fox-debat weinig kijkers trok, organiseerde Trump op hetezelfde tijdstip een bijeenkomst met oorlogsveteranen zo'n vijf kilometer van de debatzaal. Uren voordat het begon, stonden Trump-aanhangers al in de rij buiten. De vijf miljoen dollar die Trump ophaalde, is bedoeld voor gewonde militairen. Trump, triomfantelijk: 'Vlak voor het debat begon, belde Fox nog op of ik nog kwam.'

Kort daarvoor voorspelde hij dat het debat een grote flop zou worden, zonder hem. 'De advertentietarieven dalen vliegensvlug', liet Trump op Twitter weten. 'Het wordt een ramp.' Hij weigerde verder serieus in te gaan op de oproepen van Cruz om zaterdag met z'n tweeën de degens te kruisen in Iowa.

Onbesliste kiezers

Twee organisaties die geld inzamelen voor de campagne van Cruz, beloofden 1,5 miljoen dollar te geven aan organisaties voor veteranen als Trump meedoet. 'We zijn de koplopers in deze staat', zei Cruz tegen zijn aanhangers in Des Moines, de hoofdstad van Iowa. 'Dus waarom gaan we niet met z'n tweeën in debat, mano a mano?', vroeg de senator.

Trump maakte van het aanbod echter gebruik om opnieuw uit te halen naar Cruz. De afgelopen weken heeft hij met succes twijfels gezaaid onder de kiezers in Iowa over de vraag of Cruz wel kan meedoen aan de voorverkiezingen. De senator, die een Cubaanse vader heeft, is in Canada geboren. Sinds Trump hierop hamerde, begon hij Cruz in Iowa in te halen in de peilingen.

'Hoewel ik hem in de eerste zes debatten heb verslagen, vooral in de laatste, wil Ted Cruz opnieuw met mij in debat gaan', reageerde de miljardair in een tweet op het voorstel van de senator. Sarcastisch: 'Zullen we het in Canada doen?'

De boycot van het Fox-debat door Trump bood Cruz vannacht echter de kans om de nog twijfelende kiezers in Iowa over te halen op hem te stemmen. In een nek-aan-nekrace kan dit wel eens de doorslag gaan geven. Op maandagavond, als alle stemmen zijn geteld in Iowa, zal duidelijk worden of Trump met de 'bimbo-ruzie' een kapitale blunder beging. Of dat het gewoon een meesterzet was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.