Felix Rottenberg gaat weer over kandidatenlijst PvdA

Het was dinsdag nog niet af te lezen aan hun gezichten, maar de leden van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer zullen er niet helemaal gerust op zijn: het is Felix Rottenberg die de kandidatenlijst voor de volgende verkiezingen samenstelt, zo maakte partijvoorzitter Hans Spekman bekend. De vorige keer dat Rottenberg de klus deed, in 1994, liep het uit op een grote schoonmaak. Slechts 16 van de 48 zittende Kamerleden belandden op een verkiesbare plek.

Raoul du Pré
Felix Rottenberg Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant
Felix RottenbergBeeld Joost van den Broek / de Volkskrant

Spekman hoopt dat Rottenberg de tijd krijgt om uitgebreid te scouten: de volgende verkiezingen zijn in maart 2017, tenzij het kabinet valt. Destijds was Rottenberg partijvoorzitter, met het vaste voornemen de PvdA - ook toen op een dramatisch dieptepunt in de peilingen - hard op te schudden. Toen hij aan de klus met de lijst begon liet hij zich publiekelijk ontvallen dat de vernieuwing zover ging dat zelfs fractievoorzitter Thijs Wöltgens van de lijst zou kunnen vallen. Dat gebeurde niet, maar de slachting was enorm. Een outplacementbureau moest de vele afvallers helpen bij de zoektocht naar ander werk.

In plaats van de afgedankte Kamerleden scoutten Rottenberg en zijn collega-voorzitter Ruud Vreeman destijds frisse buitenstaanders als Rob Oudkerk, Rick van der Ploeg, Adri Duivesteijn en Karin Adelmund. Sommigen waren tot dan nog geen lid van de PvdA. Buiten de politiek actief zijn gold als pre. Oudkerk bleef tevens huisarts, Van der Ploeg bleef werken als hoogleraar.

Klachten

Net als destijds wordt nu in de PvdA geklaagd over de fletsheid van de fractie. Veel Kamerleden hebben moeite zich te profileren binnen de smalle marges van het regeerakkoord met de VVD. Zeker nu de liberalen er voortdurend in slagen met nieuwe standpunten debatten op gang te brengen, gaat de PvdA daaronder gebukt.

Spekman ontkent dat hij uit is op een grote schoonmaak. 'Ik ben heel tevreden met de mensen die het nu doen.' Hij wijst er vooral op dat Rottenberg als voorzitter van het wetenschappelijk bureau volledig op de hoogte is van alle recente interne debatten over de koers. In de partij leeft de vurige wens minder als bestuurderspartij te opereren en meer als volkspartij, door sociaal-democratische waarden gedreven, met wortels in de buurten en de straten. 'Met Felix als voorzitter van de commissie verzekeren we ons ervan dat het advies van de commissie in lijn zal zijn met aangescherpte sociaal-democratische koers', aldus Spekman.

De commissie telt achttien leden, onder wie Ruud Vreeman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden