Felix Rottenberg bemiddelt bij ruzie fotomuseum

Voormalig PvdA-voorzitter Felix Rottenberg moet proberen de impasse te doorbreken over de vraag waar een nieuw fotomuseum moet worden gevestigd....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het PBF beheert het legaat-Wertheimer dat is bestemd voor de oprichting van een fotomuseum. De waarde van het legaat, dat is belegd in aandelen, bedroeg afgelopen zomer 25 miljoen gulden. Inmiddels moet de waarde als gevolg van de koersval op de financiële beurs zijn verminderd. Het legaat is niet groot genoeg om alleen daarmee een museum op te richten, zodat het van belang is dat het Nederlands Foto Instituut (NFI) en archief (NFA) onderdeel van het museum worden.

Deze in Rotterdam gevestigde instellingen zijn vooralsnog niet bereid naar Amsterdam te verhuizen, omdat ze menen dat er onvoldoende garanties zijn dat ze daar hun taken naar behoren kunnen vervullen. Ook het rijk, en de gemeente Rotterdam houden vast aan Rotterdam als vestigingsplaats van NFI en NFA.

Felix Rottenberg heeft zich in de discussie over de vestigingsplaats van het museum altijd sterk gemaakt voor Amsterdam. In juni leidde hij in Den Haag een vergadering, waar hij probeerde de ruim twintig, over de besteding van het legaat-Wertheimer verdeelde fotoinstellingen op één lijn te krijgen. Hoewel dat toen niet lukte, besloot het Prins Bernhard Fonds dat het fotomuseum in Amsterdam moet komen.

Een commissie zou vervolgens de voorwaarden moeten formuleren waaraan moet worden voldaan om tot een volwaardig museum te komen. Toen het PBF echter bleek dat de weerstand bij het rijk en Rotterdam tegen zijn besluit hardnekkig was, besloot het fonds eerst enkele 'wijze mannen' te vragen die in stilte aan een compromis moeten werken. Het PBF wilde vrijdag dan ook geen commentaar geven op Rottenbergs bemoeienis met de kwestie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden