Felipe VI is de nieuwe koning van Spanje

De nieuwe Spaanse koning Felipe VI heeft vandaag voor het Spaanse parlement de eed afgelegd. Hij is nu staatshoofd van Spanje. Zijn vader tekende gisteren voor zijn troonsafstand, waarmee Felipe (46) vanaf middernacht officieel al koning werd.

De nieuwe koning van Spanje, Felipe VI met zijn vrouw koningin Letizia, prinses Sofia, prinses Leonor en de premier van Spanje, Mariano Rajoy. Beeld reuters
De nieuwe koning van Spanje, Felipe VI met zijn vrouw koningin Letizia, prinses Sofia, prinses Leonor en de premier van Spanje, Mariano Rajoy.Beeld reuters

De nieuwe Spaanse koning Felipe en vrouw koningin Letizia hebben daarna het defilé geïnspecteerd. Felipe zag de militaire parade vanaf een podium langskomen. Verschillende strijdkrachten kwamen voorbij, allemaal in hun eigen uniform.

Na het defilé stapte de koning met zijn echtgenote in een auto met open dak om een rijtoer te maken door de stad met als einddoel het Koninklijk Paleis, het Palacio del Oriente. De route is ongeveer vijf kilometer lang. Voor de auto liep een stoet paarden uit.

Hierna verscheen Felipe op het balkon van het koninklijk paleis in Madrid om het publiek toe te zwaaien. Bij het paleis stond een grote menigte om de nieuwe monarch toe te juichen. Toen de koning zich door de stad liet rijden stonden er vrij weinig mensen langs de weg.

Afleggen van de eed
'Ik beloof trouw mijn functie te vervullen en de rechten van alle burgers te respecteren', sprak Felipe tijdens het afleggen van de eed. Na een driemaal 'Leve de koning' is hiermee zijn eedaflegging officieel geworden.

Parlementsvoorzitter Jesus Posado sprak de nieuwe koning toe voordat hij zijn eed aflegde. 'Wij hebben grote verwachting van uw missie. Wij zijn ervan overtuigd dat er een periode van vooruitgang aanbreekt. Vanuit loyaliteit betuigen we onze steun en wensen we u een goed koningschap toe.'

Voor de eedaflegging vanochtend kreeg koning Felipe uit handen van Juan Carlos de sjerp die symboliseerde dat Felipe hoofd van de Spaanse strijdkrachten is.

Juan Carlos geeft zijn zoon de sjerp die symboliseert dat hij de bevelhebber van de strijdkrachten is. Beeld REUTERS
Juan Carlos geeft zijn zoon de sjerp die symboliseert dat hij de bevelhebber van de strijdkrachten is.Beeld REUTERS

Geen groot feest
Verwacht wordt dat het koningschap van Felipe VI ingetogener wordt dan dat van zijn vader, Juan Carlos. De inhuldiging ging niet gepaard met een groot feest en er waren geen buitenlandse gasten uitgenodigd.

Spanje gaat gebukt onder een zware economische crisis. Er heerst op veel plaatsen armoede en het land heeft een van de hoogste werkloosheidscijfers van de Europese Unie. Bovendien steken Catalaanse en Baskische onafhankelijkheidsbewegingen niet onder stoelen of banken dat ze niet langer onderdeel willen uitmaken van het Spaanse koninkrijk. De Spaanse koning heeft voornamelijk een ceremoniële rol, maar kan wel de eenheid in het land versterken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden