Felicitaties voor Obama vanwege dood Osama

De voormalige Amerikaanse president George W. Bush heeft het doden van terroristenleider Osama bin Laden een 'gedenkwaardige prestatie' genoemd en een 'overwinning voor Amerika'.

Cameron. Beeld reuters

'Het gevecht tegen terrorisme gaat door, maar vanavond heeft Amerika een niet mis te verstane boodschap uitgezonden: het maakt niet uit hoelang het duurt, het recht zal zegevieren', aldus Bush, die persoonlijk door president Barack Obama op de hoogte werd gebracht van de dood van Bin Laden. Bush was president ten tijde van de aanslagen op 11 september 2001. Bush stelde destijds dat Bin Laden gepakt zou worden, dood of levend. De aanslagen van 11 september waren een zeer bepalende gebeurtenis voor het presidentschap van Bush. Hij begon de oorlog tegen Afghanistan en de zoektocht naar Bin Laden duurde de rest van zijn ambtstermijn.

Cameron
de Britse premier David Cameron zei dat de dood van terroristenleider Osama bin Laden 'grote opluchting zal brengen voor mensen over de hele wereld'.

'Het is een groot succes dat hij is gevonden en daardoor niet langer in staat is om zijn campagne van wereldwijde terreur voort te zetten', aldus Cameron. 'Ik feliciteer president Obama en de andere verantwoordelijken met het uitvoeren van deze operatie.'

Pechtold en Wilders
Ook de reacties van Nederlandse politici beginnen binnen te druppelen. Zo zegt D66-leider Alexander Pechtold op Twitter: 'Van mij had hij zich mogen verantwoorden voor een internationaal gerechtshof.' Hij noemt het wel een 'Opsteker voor Obama'. PVV-leider Geert Wilders tweet: 'Historische dag: Osama bin Laden, verantwoordelijk voor 3.000 doden op 9/11, is gevonden en gedood. Strijd tegen islamterreur gaat door.'

Minister Hans Hillen van Defensie is gematigd enthousiast: 'Het is misschien een mooie dag voor de wereld en de veiligheid. Maar terreur heeft vele gezichten en de meeste kennen we niet. Symbolisch is het misschien een goed moment, maar het is nog niet veiliger. Vergeldingsacties zouden altijd kunnen. Maar los daarvan is het goed dat de Verenigde Staten deze strijd gevoerd hebben. Jammer dat hij niet levend gepakt kon worden. Een proces is altijd beter. Strijd tegen terreur is nog niet over en waakzaamheid moet blijven.'

Premier Mark Rutte zei: 'Een belangrijke slag is toegebracht aan het terreurnetwerk Al Qaeda. Osama bin laden heeft verschrikkelijke daden op zijn geweten.' Rutte spreekt lof uit voor de moed en vastberadenheid van de troepen die de operatie hebben uitgevoerd en heeft de complimenten ook overgebracht aan de Amerikaanse president Barack Obama. 'Hiermee is de strijd tegen terreur zeker nog niet voorbij', aldus Rutte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.