Felicitaties Ban Ki-moon vallen slecht

Tegenstanders vrezen dat brief legitimiteit schenkt aan regime.

Van onze correspondent Diederik van Hoogstraten

De recente felicitatiebrief aan de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad van secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN is niet goed gevallen bij Iraniërs in de VS. Critici vrezen dat het bericht van Ban legitimiteit schenkt aan de heersers in Teheran.

Een persoonlijk bezoek van Ban aan opponenten van de machthebbers zou een beter idee zijn, vinden veel Iraniërs.

Ban verzond de brief dinsdag. ‘Maar het niet erkennen van het regime is een manier om de druk op te voeren’, zegt Bijan Ganji (24) van Iran-American Youth, een ‘jongeren-netwerk’ in Washington dat verandering in Iran steunt. ‘We zitten in een constante strijd tussen jongeren binnen en buiten Iran die de regering willen opblazen, en de regering die legitiem wil overkomen.’ Hij zegt te begrijpen dat ‘mensen in het midden’ zoals Ban in een lastige positie zitten.

Veel landen, waaronder Nederland en de VS, weigeren om Ahmadinejads stembuszege te erkennen, laat staan om hem te feliciteren. De woordvoerder van president Obama moest vorige week zijn woorden terugnemen toen hij Ahmadinejad de ‘gekozen leider’ van Iran noemde.

Waarnemers in diplomatieke kringen in New York zeggen niet verrast te zijn. ‘Iran is nu eenmaal lid van de club’, aldus een Europese diplomaat. ‘We hebben wel ernstiger zorgen over Iran dan de relatie met de VN.’ De spanning over de nucleaire ambities van Iran zijn een bron van zorg van veel landen in het Midden-Oosten, Europa en Noord-Amerika.

De woordvoerster van Ban weigerde de inhoud van de brief openbaar te maken. Zij zei dat het een ‘gebruikelijke’ gelukswens was aan een lidstaat. Ban uit daarin de hoop ‘dat Iran en de VN nauw zullen blijven samenwerken aangaande regionale en mondiale kwesties’.

Op de dag dat de brief werd verstuurd, vroeg de Iraanse democratie-activiste Shirin Ebadi om een ander soort betrokkenheid. ‘Ik verzoek (Ban Ki-moon) om Iran te bezoeken’, zei winnares van de Nobelprijs voor de vrede. ‘Hij moet praten met de families van mensen die zijn gearresteerd of gedood.’ Er zijn volgens haar honderd mensen gedood. De rechtszaken tegen demonstranten noemde Ebadi ‘belachelijke’ show-processen.

De kracht van de veronderstelde erkenning door de brief moet niet worden onderschat, zegt Ganji. In een krantenadvertentie riep zijn groep American-Iranian Youth op tot het tegenovergestelde: ‘Wij eisen dat de internationale gemeenschap, wereldleiders en organisaties weigeren om de Iraanse regering te erkennen als legitiem of als vertegenwoordiging van het Iraanse volk.’

Ban Ki-moon (EPA) Beeld
Ban Ki-moon (EPA)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden