Felheid in politieke arena om leenstelsel

Voor- en tegenstanders van het nieuwe leenstelsel voor studenten zijn elkaar donderdag openlijk in de haren gevlogen. Inzet was de wens van de coalitiepartijen VVD en PvdA en van medestanders D66 en GroenLinks om het wetsvoorstel volgende week te behandelen. Dit tot woede van de rest van de Tweede Kamer, die onder aanvoering van het CDA vergeefs probeerde uitstel te krijgen.

Redactie
VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg (L) en GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver tijdens de behandeling van het wetsvoorstel sociaal leenstelsel, afgelopen juni. Beeld anp
VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg (L) en GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver tijdens de behandeling van het wetsvoorstel sociaal leenstelsel, afgelopen juni.Beeld anp

Buiten het zicht werd ook gestreden: de fracties stelden woensdag nog 60 pagina's met vragen over de nieuwe studiefinanciering, waarvan 40 pagina's van de SP kwamen. Maar op het departement van onderwijsminister Jet Bussemaker werkten ambtenaren de hele nacht door om het pakket met antwoorden (ruim 120 bladzijden) donderdagochtend al aan de Kamer terug te kunnen sturen.

De tegenstanders van het leenstelsel wilden uitstel, omdat de Kamer volgende week ook al de begroting van Onderwijs behandelt. Er blijft te weinig tijd en aandacht over om het debat over de grote stelselwijziging goed te voeren, zei het CDA-Tweede Kamerlid Michel Rog. Zijn aangevraagde hoofdelijke stemming over uitstel werd met 48 voor- en 83 tegenstemmen echter verworpen.

De voorstanders willen juist het debat volgende week, omdat er dan zo snel mogelijk duidelijkheid komt over de plannen. Over de uitkomsten daarvan kan de Kamer dan op 11 november stemmen, tegelijk met de stemmingen over de onderwijsbegroting, zo is de gedachte. Daarna kan het wetsvoorstel naar de Eerste Kamer.

Ook onder studenten is veel verzet tegen het voorstel. Op 14 november houden zij een grote demonstratie tegen het plan, maar dan heeft de Kamer het dus al behandeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden