Fel verzet tegen loonsverlaging arbeidsgehandicapten

Het kabinetsplan om gehandicapten onder het minimumloon te betalen splijt het parlement. De coalitiepartijen en vrijwel de voltallige oppositie staan onverzoenlijk tegenover elkaar. Dit bleek donderdag tijdens het debat over het voorstel van staatssecretaris Tamara van Ark (VVD) van Sociale Zaken. 

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (VVD).Beeld ANP

Nu krijgen werkende gehandicapten van hun werkgever nog het minimumloon. De werkgever op zijn beurt krijgt een subsidie die de lage productie van de gehandicapte compenseert. Van Ark maakt het voor werkgevers mogelijk om gehandicapten minder dan het minimumloon te betalen. Dat lage loon kan de gemeente dan aanvullen. Voor de aanvulling gelden de regels van de bijstand. Dus wie spaargeld heeft of een partner die werkt, krijgt geen aanvulling.

‘Extra beschut werk’

Van Ark hoopt de bureaucratie voor werkgevers te verminderen en hen zo te verlokken om meer arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Het plan moet op lange termijn een besparing van 500 miljoen euro opleveren. Dat wordt bespaard op de pensioenopbouw van gehandicapten (wie minder verdient, bouwt minder pensioen op) en lagere kosten voor gemeenten. Dit geld moet gebruikt gaan worden voor 20 duizend plaatsen ‘extra beschut werk’ die gemeenten voor gehandicapten moeten regelen.

Het wetsvoorstel komt pas later dit jaar, maar bij het debat over het plan op hoofdlijnen kwamen de coalitiepartijen en Van Ark donderdag al lijnrecht tegenover de oppositie te staan. GroenLinks, PvdA, Denk, PVV, SP, 50Plus en de Partij voor de Dieren roepen het kabinet op om af te zien van het voorstel en over alternatieven te praten om gehandicapten aan het werk te helpen. Zij verwijzen naar een reeks maatschappelijke organisaties die zich tegen het voorstel hebben gekeerd, van vakbonden en werkgevers tot lobbyclubs van gehandicapten en gemeenten. Van de oppositiepartijen steunen alleen de SGP en Forum voor Democratie de oproep niet. Van Ark beloofde de kritiek in het debat ‘mee te nemen’ bij het opstellen van het wetsvoorstel.  

Pas op de plaats

Even leek de coalitie geneigd de oppositie tegemoet te komen toen D66-Kamerlid Rens Raemakers Van Ark opriep ‘een pas op de plaats’ te maken. Maar dat bleek vooral een oproep om het plan nader uit te werken en te verduidelijken in een wetsvoorstel. VVD en CDA staan pal voor het plan zoals Van Ark dat heeft ingediend. 

Gijs van Dijk (PvdA) verwijt het kabinet bij de start gesproken te hebben over een uitgestoken hand naar de oppositie en maatschappelijke organisaties. ‘Wat is die uitgestoken hand waard?’ Hij verwijt het kabinet dat gehandicapten in het nieuwe systeem hun pensioen, hun aanspraken op WW en uitkering bij ziekte verliezen.

Léon de Jong (PVV) en SGP’er Chris Stoffer wijzen erop dat gemeenten er nu al niet in slagen om voldoende beschutte werkplekken te regelen. Van Ark erkent dat gemeenten daarmee ver achter lopen op schema.

De oppositie had de hoop gevestigd op Eppo Bruins van de ChristenUnie. Die partij heeft het binnen de coalitie het moeilijkst met de loondispensatie. Dat erkende Bruins min of meer, maar hij wil zich aan het regeerakkoord houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden